Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Moleculă purtătoare de oxigen, descoperită pe o exoplanetă gingant. „Suntem singuri?”

6
3 May 2021 12:03:38
Autor: Călin Gavrilaş
Pentru acest studiu, echipa a folosit Telescopul Subaru de mare putere din Hawaii şi un nou instrument numit Doppler InfraRed. FOTO Shutterstock
Pentru acest studiu, echipa a folosit Telescopul Subaru de mare putere din Hawaii şi un nou instrument numit Doppler InfraRed. FOTO Shutterstock

Pentru această descoperire, oamenii de ştiinţă au folosit Telescopul Subaru de mare putere din Hawaii şi un nou instrument numit Doppler InfraRed (IRD) pentru a identifica „amprentele spectrale” ale atomilor şi moleculelor emise.

O echipă de cercetători, condusă de oamenii de ştiinţă de la Queen’s University din Belfast, a descoperit prezenţa unei molecule purtătoare de oxigen în atmosfera WASP-33b, o exoplanetă mare care orbitează în jurul unei stele, relatează Euronews, citat de Digi 24.

„Chiar dacă WASP-33b este o planetă gigant, aceste observaţii sunt baza pentru instrumentele din generaţia următoare, cum ar fi Thirty Meter Telescope and the European Extremely Large Telescope, în căutarea biosemnăturilor în lumi mai mici care ar putea oferi indicii pentru una din cele mai vechi întrebări ale omenirii: „Suntem singuri?””, a explicat profesorul Chris Watson, coautor al studiului.

Pentru acest studiu, echipa a folosit Telescopul Subaru de mare putere din Hawaii şi un nou instrument numit Doppler InfraRed (IRD) pentru a identifica „amprentele spectrale” ale atomilor şi moleculelor emise de WASP-33b.

Radicalul hidroxil (OH), una dintre moleculele dominante purtătoare de oxigen găsite la temperaturi ridicate, a fost detectat pentru prima dată în atmosfera unei exoplanete. Molecula se regăseşte în atmosfera Pământului atunci când vaporii de apă reacţionează cu oxigenul atomic.

„Ştiinţa planetelor extrasolare este relativ nouă şi un obiectiv cheie al astronomiei moderne este explorarea în detaliu a atmosferelor acestor planete şi, în cele din urmă, căutarea exoplanetelor asemănătoare Pământului - planete similare cu a noastră”, a spus dr. Neale Gibson, coautor al cercetării.

„Fiecare nouă specie atmosferică descoperită ne îmbunătăţeşte şi mai mult înţelegerea exoplanetelor şi a tehnicilor necesare pentru a studia atmosfera lor şi ne duce mai aproape de acest obiectiv”, a adăugat el.

Deşi WASP-33b este mult mai mare decât Pământul, cu o atmosferă mult mai caldă, descoperirea va ajuta la perfecţionarea tehnicilor care pot detecta OH în atmosfera unor planete mult mai mici, similare cu a noastră.

„Aceste tehnici pentru caracterizarea atmosferică a exoplanetelor sunt încă aplicabile doar planetelor foarte fierbinţi, dar am dori să dezvoltăm în continuare instrumente şi tehnici care să ne permită să aplicăm aceste metode pe planete mai reci şi, în cele din urmă, pe un al doilea Pământ”, a spus dr. Hajime Kawahara, coautor al cercetării.

Citeşte şi:

Rocile din Lacul Salda, din Turcia, i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle cum era viaţa pe Marte în urmă cu miliarde de ani

Capsula spaţială Crew Dragon a SpaceX, cu patru astronauţi la bord, a revenit pe Pământ FOTO VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Realist
3.05.2021, 12:19:20

Cat de interesant ! - dupa epoca descoperirii primelor exoplanete urmeaza acum epoca descoperirii primelor planete cu potentiale habitate de tip terestru !

+6 (10 voturi)
Ce ar spune Isus
3.05.2021, 12:45:06

Nu mai dureaza mult (cosmic time vorbind) si vom gasi si alte planete cu viata. Sper sa nu dam si acolo peste antivaxxeri. Sau votanti AUR.

+8 (12 voturi)
inuendo
3.05.2021, 16:11:42

@ ce ar spune Isus Extratereștrii sunt de mult printre noi... Tocmai i-ai enumerat.

+9 (11 voturi)
nihil sine deo
3.05.2021, 20:46:00

cat esti de realist io merg si mai departe si afirm ca va urma epoca descoperirii primelor planete de tip terestru populate cu fiinte inteligente de tipul sobolanului socialist.

-14 (16 voturi)
Marius Dumitru
3.05.2021, 16:44:04

de 20 de ani tot apar știri de astea senzaționaliste in realitate n-au găsit nimic relevant,sunt doar pretexte pentru miliarde de dolari storși pe programe care ascund tehnologii militare sau pur si simpolu lobby pe care unii il fac să mai toace bani guvernamentali intreținând mitologia asta Stark-Trek cu extratereștii etc. Unii cred, altii fac bani.

-12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările