Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

NASA alege SpaceX pentru a livra părţi ale viitoarei staţii spaţiale care va orbita Luna

0
10 Feb 2021 14:12:48
Autor: Andrei Brînduşescu
Foto: NASA
Foto: NASA

Agenţia spaţială americană a anunţat că SpaceX va folosi racheta sa Falcon Heavy pentru a lansa două părţi fundamentale ale viitoarei staţii Gateway, care va orbita Luna.

SpaceX va folosi racheta Falcon Heavy pentru a lansa HALO (Habitation and Logistics Outpost) şi PPE (Power and Propulsion Element), două componente care vor sta la baza noii staţii spaţiale Gateway, care va orbita Luna. Cele două componente vor fi integrate una cu cealaltă înainte de lansare, care nu va avea loc mai devreme de luna mai 2024.

Gateway este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale NASA, o staţie spaţială menită să orbiteze Luna şi să servească ca un fel de staţie de comandă pentru omenire în ceea ce priveşte misiunile lunare şi o staţie de tranzit pentru călătoriile mai lungi în spaţiu, precum cele către Marte. Gateway reprezintă unul dintre elementele cheie ale misiunilor Artemis, care plănuiesc întoarcerea oamenilor pe Lună.

Elementul HALO constă în cabine presurizate pentru astronauţi, în care aceştia vor locui în timpul şederii lor pe staţie - care va fi, în cele mai multe cazuri, de doar câteva zile, servind drept un punct de pauză în călătoria către suprafaţa Lunii, conform NASA. Această componentă va servi drept centru de comandă şi control pentru comunicarea cu Pământul şi cu alte navete sau staţii şi va cuprinde şi zona de andocare.

Elementul PPE constă într-un aparat cu propulsie, menit să ofere putere şi control al altitudinii pentru Gateway, precum şi capacităţile de comunicare. Acest element va fi necesar pentru mişcarea staţiei pe alte orbite în jurul Lunii, în funcţie de nevoile misiunilor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările