Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

NASA a anunţat "Mars Curiosity 2" - o nouă misiune robotizată marţiană pentru 2020

0
5 Dec 2012 04:15:26
Mircea Goia
Robotul Mars Curiosity pe Marte - NASA
Robotul Mars Curiosity pe Marte - NASA

Ca într-un film ce se întinde pe durata a mai multor părţi, NASA a anunţat azi - 4 Dec - partea a doua a explorării începute de robotul marţian Curiosity anul acesta în august. Folosind şasiul actualului Curiosity robotul care va fi trimis în 2020 pe Marte va avea instrumentaţie perfecţionată şi, prin cercetările pe care le va face, va pregăti terenul pentru misiunea cu echipaj uman care se presupune că va avea loc în 2030.

 În cadrul programului care se derulează pe mai mulţi ani (şi care include roboţii Opportunity şi Curiosity aflaţi deja pe Marte), NASA a anunţat noi misiuni în ceea ce priveşte planeta roşie. În 2013 se va lansa Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) care va orbita Marte şi care va studia atmosfera superioară marţiană, apoi va veni rândul lui Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) care va "privi" în interiorul planetei, şi apoi implicarea agenţiei americane în misiunile ExoMars ale agenţiei europene ESA din 2016 şi 2018  unde va furniza mijlocul de telecomunicaţii "Electra" pentru misiunea din 2016 precum şi aparatură de astrobiologie care va fi montată pe robotul marţian ExoMars din 2018. 
  
 Noul robot marţian care va fi lansat în cadrul misiunii din 2020 va fi bazat pe designul folosit de actualului Curiosity (va folosi şi acelaşi mijloc de aterizare) care e aflat pe Marte într-o misiunea de 2 ani începând din august 2012. Asta va asigura un cost mai scăzut al misiunii - în jur de 1.5 miliarde dolari, faţă de cel actual de 2.5 miliarde. 
 
 

 Detaliile precise ale viitoarei misiuni nu sunt încă stabilite, dar vor fi în următoarele luni. Una din ele ar fi pregătirea terenului pentru aducerea de eşantioane de rocă înapoi pe Pământ pentru o cercetare mai bună. 
  
"Administraţia Obama e hotărâtă către un program de explorare marţian solid şi cu această nouă misiune ne asigurăm că SUA rămâne liderul mondial în explorarea şi cercetarea Planetei Roşii şi în acelaşi timp avansând încă un pas spre trimiterea unei misiuni umane către anul 2030", spune administratorul NASA, Charles Bolden.
  
 
Actualul robot marţian Curiosity a fost vedetă mondială când în August a aterizat pe Marte în aşa-numitei "7 minute de teroare", aterizarea transmitindu-se în direct de către NASA. 
  
 Celălalt robot, Opportunity, este încă în funcţiune după 9 ani de explorare a planetei roşii. 
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările