În cadrul programului care se derulează pe mai mulţi ani (şi care include roboţii Opportunity şi Curiosity aflaţi deja pe Marte), NASA a anunţat noi misiuni în ceea ce priveşte planeta roşie. În 2013 se va lansa Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN) care va orbita Marte şi care va studia atmosfera superioară marţiană, apoi va veni rândul lui Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) care va "privi" în interiorul planetei, şi apoi implicarea agenţiei americane în misiunile ExoMars ale agenţiei europene ESA din 2016 şi 2018 unde va furniza mijlocul de telecomunicaţii "Electra" pentru misiunea din 2016 precum şi aparatură de astrobiologie care va fi montată pe robotul marţian ExoMars din 2018.
Noul robot marţian care va fi lansat în cadrul misiunii din 2020 va fi bazat pe designul folosit de actualului Curiosity (va folosi şi acelaşi mijloc de aterizare) care e aflat pe Marte într-o misiunea de 2 ani începând din august 2012. Asta va asigura un cost mai scăzut al misiunii - în jur de 1.5 miliarde dolari, faţă de cel actual de 2.5 miliarde.
Detaliile precise ale viitoarei misiuni nu sunt încă stabilite, dar vor fi în următoarele luni. Una din ele ar fi pregătirea terenului pentru aducerea de eşantioane de rocă înapoi pe Pământ pentru o cercetare mai bună.
Actualul robot marţian Curiosity a fost vedetă mondială când în August a aterizat pe Marte în aşa-numitei "7 minute de teroare", aterizarea transmitindu-se în direct de către NASA.
Celălalt robot, Opportunity, este încă în funcţiune după 9 ani de explorare a planetei roşii.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
0 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate