VIDEO NASA confirmă că pe Marte viaţa s-ar fi putut dezvolta la fel ca pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA susţine că ultimele probe colectate de pe Marte arată că viaţa s-ar fi putut dezvolta pe Planeta Roşie, condiţiile necesare erau îndeplinite.

Pe Marte nu-i nici urmă de viaţă acum, dar aceasta ar fi putut exista pe Planeta Roşie cândva, în istoria ei, potrivit ultimelor informaţii provenit de la roverul Curiosity. Vehiculul trimis de NASA pentru a cerceta planeta Marte a descoperit în sol sulf, azot, hidrogen, oxigen, fosfor şi carbon - unele dintre elementele cheie pentru ca viaţa să existe, conform parametrilor de pe Pământ. Probele au fost obţinute de Curiosity dintr-o rocă sedimentară aproape de Craterul Gale, dezvăluie NASA.

„O întrebare fundamentală pentru care am vrut să găsim un răspuns cu această misiune a fost dacă Marte a avut un mediu favorabil vieţii. Din ceea ce am descoperit până acum, răspunsul este da“, a spus Michael Meyer, cercetătorul care răspunde de programul Mars Exploration.

Probele de rocă au fost analizate cu instrumentele Sample Analysis at Mars (SAM şi Chemistry and Mineralogy (CheMin). Datele obţinute indică faptul că Golful Yellowknife, acolo unde roverul îşi desfăşoară cercetările, a fost cândva un râu sau fundul unui lac care ar fi putut oferi energie de natură chimică şi alte condiţii favorabile vieţii microbiene. Acest mediu umed, spre deosebire de altele de pe Marte, nu a oxidat foarte mult, nu are caracter acid şi nu este foarte sărat - un mediu favorabil vieţii, deci.

Forajul în stâncă, la o adâncime de 6,4 centimetri, a avut loc pe 8 februarie. Apoi, probele au ajuns la cele două instrumente de analiză după două săptămâni. Acestea au identificat elementele pe care cercetătorii le căutau. Analiza a fost însă îngreunată de o defecţiune a computerului de pe Curiosity care încă nu a fost remediată completă nici până în prezent.

image

În stânga este o imagine surprinsă de roverul Opportunity trimis pe Marte în 2003. În dreapta este imaginea de la Curiosity. Cea din dreapta prezintă o culoare roşiatică, indicând prezenţa unui mineral bogat în fier.

„Plaja de elemente chimice pe care am identificat-o în mostrele de rocă este impresionantă şi ne arată că o combinare între elemente ca sulfaţii şi sulfiţii au generat suficientă energie chimică necesară unor microorganisme“, a declarat Paul Mahaffy, omul care răspunde de suita de instrumente SAM. Vor mai fi realizate câteva teste pentru a confirma primele rezultate, dar cei de la NASA sunt destul de siguri că Marte a fost o planetă pe care viaţa s-ar fi putut dezvolta, la fel ca pe Pământ.

Roverul Curiosity demostrează că viaţa pe Planeta Roşie a fost posibilă

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite