NASA şi ESA vor lucra împreună pentru a devia asteroizii care se îndreaptă către Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Didymos asteroid

În eventualitatea unei coliziuni cu un asteroid care ar măsura aproximativ 100km, oamenii de ştiinţă estimează că viaţa pe Pământ ar putea fi complet eradicată. Tocmai de aceea, agenţiile spaţiale trebuie să lucreze împreună, pentru a înlătura pericolul prezentat de aceste corpuri cereşti.

Echipe ale NASA şi ESA (European Space Agency) se vor întâlni la Roma săptămâna viitoare pentru a discuta despre o misiune de cercetare realizată în colaborare de cele două agenţii. Denumită Asteroid Impact Deflection Assessment, aceasta are rolul de a cerceta viabilitatea devierii unui asteroid prin prăbuşirea unei nave spaţiale pe suprafaţa sa.

Scopul proiectului este de a modifica orbita unuia dintre cei doi asteroizi Didymos dintre Pământ şi Marte, folosind o altă navă pentru a observa efectul impactului.

Nava sacrificată va fi oferită de NASA. DART (Double Asteroid Impact Test) se va lansa în vara lui 2021 şi va intra în coliziune cu cel mai mic dintre cei doi asteroizi Didymos, la o viteză de 23760 de km/h. 

Impactul va fi observat de un satelit italian, LICIACube, iar ulterior, în octombrie 2024, ESA va lansa o sondă Hera, însărcinată cu studiul asteroidului ţintă şi al craterului format după impact. Drumul lui Hera va dura aproximativ doi ani.

Oamenii de ştiinţă au ales această pereche de asteroizi deoarece reprezintă o ţintă uşoară pentru test, având o orbită care se mişcă îndeajuns de încet pentru a putea fi modificată.

Evident, există o diferenţă majoră între un astfel de test şi o criză reală, notează Engadget. Asteroidul ţintă al testului este mic şi încet, iar un sistem de deviere ar trebui să fie capabil să modifice traiectoria unor asteroizi capabili de a crea probleme mari Pământului, mai rapizi şi cu o dimensiune mai mare decât Didymos.

Cu toate acestea, testul va reprezenta un pas important în stabilirea unui sistem de apărare şi ar putea fi îndeajuns pentru a proteja omenirea de potenţiali asteroizi periculoşi.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite