Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

NASA începe pregătirile pentru lansarea  misiunii Lucy - o călătorie de 12 ani pe orbita planetei Jupiter

4
5 Aug 2021 20:51:01
Autor: George-Andrei Cristescu
Naveta spaţială Lucy a NASA. FOTO Lockheed Martin / Flickr
Naveta spaţială Lucy a NASA. FOTO Lockheed Martin / Flickr

Sonda spaţială Lucy a NASA a sosit la Centrul Spaţial Kennedy, Florida, pentru a începe pregătirile în vederea lansării sale din această toamnă.

Proiectată şi construită de Lockheed Martin pentru NASA, Lucy va oferi omenirii prima imagine de aproape a asteroizilor troieni de pe Jupiter. Aceste obiecte cereşti sunt importante deoarece oamenii de ştiinţă cred că ar putea deţine indicii despre modul în care s-au format sistemul nostru solar şi planetele.

Saptamana trecută, Lucy a făcut deja primii paşi din odiseea sa de 12 ani şi 6 miliarde de kilometri către "fosilele" sistemului solar, îmbarcându-se într-un avion cargo în Colorado.

Iar mutarea unei sonde spaţiale de aproape o tonă, care a fost pregătită timp de 18 luni, nu este o performanţă mică.

După ce a transformat un container de transport maritim într-un spaţiu controlat cu aer purificat, o echipă de ingineri de la Lockheed Martin a aşezat-o cu grijă pe Lucy în interior şi a încărcat nava spaţială într-un camion de transport special la sediul companiei din Littleton, Colorado.Flancat de propria escortă de poliţie, camionul s-a îndreptat spre baza Buckley Space Force Base din Aurora, Colorado, unde o echipă de aproximativ 40 de persoane de la Lockheed Martin, NASA şi Southwest Research Institute a întâmpinat-o pe Lucy şi a încărcat nava spaţială în siguranţă în avionul de transport C-17.

După ce a aterizat pe pista de aterizare de la Centrul Spaţial Kennedy, Lucy a fost mutată la Astrotech Space Operations, unde va începe pregătirile pentru o fereastră de lansare de 23 de zile, care se deschide pe 16 octombrie.

După testele premergătoare lansării, a integrării vehiculului de lansare şi a lansării cu o rachetă Atlas V 401, Lucy va vizita un număr record de asteroizi - opt, mai exact.

Ca parte a unei traiectorii orbitale extrem de complexe, Lucy va trece pe lângă un asteroid din Centura principală şi pe lângă şapte asteroizi troieni - obiecte străvechi prinse în puţuri gravitaţionale create de atracţia combinată a lui Jupiter şi a soarelui, în apropierea aşa-numitelor puncte Lagrange. Un grup de asteroizi se află în faţă şi un grup îl urmăreşte pe Jupiter pe orbita sa în jurul soarelui.

Sonda spaţială va folosi instrumente precise pentru a studia geologia, compoziţia suprafeţei şi proprietăţile fizice ale acestor asteroizi troieni primitivi. Teoria ştiinţifică presupune că aceste obiecte au fost împrăştiate în timpul creării sistemului nostru solar exterior în urmă cu aproximativ 4 miliarde de ani şi au fost ulterior captate pe orbita lui Jupiter - rămânând acolo, netulburate, timp de miliarde de ani.

Aceste adevărate "fosile" ale sistemului solar ar putea deţine indicii despre condiţiile care au existat atunci când s-au format planetele, ceea ce ar putea conduce la o înţelegere şi mai bună a propriilor noastre origini.

Primul survol al asteroizilor de către Lucy are loc în 2025, iar ultimul survol planificat va avea loc în 2033.

Timp de peste 50 de ani, Lockheed Martin a ajutat NASA să exploreze fiecare planetă din sistemul nostru solar şi continuă să dezvolte noi tehnologii pentru viitoarele misiuni spaţiale precum Lucy.

Lucy este cea de-a şaptea dintre cele 13 misiuni NASA de tip Discovery la care Lockheed Martin a participat. Compania va construi, de asemenea, două nave spaţiale NASA care se vor îndrepta spre Venus la sfârşitul deceniului.

Lockheed Martin Space a proiectat, construit, testat şi va opera Lucy din Littleton, Colorado. Centrul de Zbor Spaţial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, asigură managementul general al misiunii, ingineria sistemelor, siguranţa şi asigurarea misiunii. Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, este instituţia principală de cercetare şi va opera Centrul de operaţiuni ştiinţifice (SOC). Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama, gestionează programul Discovery pentru Direcţia pentru misiuni ştiinţifice a agenţiei din Washington, D.C.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

uicanelu
5.08.2021, 22:27:53

Domnule Cristescu, o naveta spatiala este un vehicul cosmic care se intoarce pe Pamant, vine inapoi din cosmos. Vezi navetele Columbia, Endeavour, Challenger etc. Lucy nu mai vine inapoi, ramane acolo unde s-a dus la Jupiter...

+3 (3 voturi)
Realist
5.08.2021, 23:03:30

Ai dreptate sa contesti folosirea termenului de "naveta" (Dex online: Navetă spațială = vehicul spațial cu echipaj uman care se lansează în spațiu cu ajutorul unei rachete puternice și revine pe Pământ cu mijloacele proprii de bord). Celelalte publicatii romanesti au preluat termenul folosit de Nasa, respectiv cel de "misiunea Lucy", dar e drept ca aceste termen se refera la intreg, nu strict la vehiculul spatial. Cred ca termenul adecvat este cel de "sonda spatiala", pt. ca asta e scopul acestei misiuni, tot asa cum a fost si cazul altora (gen Pioneer, Voyager, etc)

+10 (10 voturi)
Adrian Andrei
6.08.2021, 10:01:33

Am mai citit niste scrieri de-ale domnului Cristescu si sunt optimist: sper ca peste vreo 2-3 ani, cand va ajunge sa dea examenul de bacalaureat va fi avut timp sa invete bazele meseriei de jurnalist.

+17 (17 voturi)
Realist
6.08.2021, 10:31:57

Adrian, esti rau domle ! :) Eu zic ca George-Adrian Cristescu este ok, cel putin in comparatie cu alti redactori - uite aici cazul unui articol redactat de Afrodita Cicovschi in care eu si colegul Gica le-am atras atentia politicos ca titlul este exact INVERS semnificatiei articolului original ! Ce credeti ca a facut redactia/cenzorul ? Mi-a ascuns postarea si mie si cele urmatoare ale lui Gica (care a insistat totusi :) . Deci totusi bila alba pt George-Adrian Cristescu pt ca a gasit de cuviinta sa corecteze articolul. https://adevarul.ro/tech/stiinta/adn-ul-oamenilor-moderni-vs-stramosilor-nostri-doar-7-s-a-pastrat-1_60f283345163ec427127edb6/index.html

+16 (16 voturi)
Modifică Setările