Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

NASA şi JAXA vor colabora pentru a trimite oamenii înapoi pe Lună

3
21 Oct 2019 15:37:56
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO: Gerst
FOTO: Gerst

Agenţia spaţială americană şi cea japoneză vor lucar împreună în proiectul Artemis, care are scopul de a trimite oamenii înapoi pe Lună până în 2024.

Un comunicat realizat de cele două agenţii notează că acestea împart o ”lungă istorie de cooperare puternică ... la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi în alte misiuni. Liderii celor două agenţii şi-au exprimat dorinţa de a extinde cooperarea tehnologică şi ştiinţifică dintre NASA şi JAXA pentru a progresa în ceea ce priveşte activităţile umane pe suprafaţa Lunii, până la o eventuală explorare umană a planetei Marte”.

NASA doreşte suportul agenţiei japoneze în special în ceea ce priveşte proiectul Lunar Gateway, care se referă la menţinerea unei nave spaţiale de mici dimensiuni în orbita Lunii, pentru ca transportul astronauţilor şi al proviziilor dintre Lună şi Pământ să fie facilitat. Într-un final, această navă ar putea servi ca o punte de legătură între planeta noastră şi Marte.

În schimb, NASA ar urma să susţină proiectul Smart Lander for Investigating the Moon (SLIM) al celor de la JAXA, care constă în crearea unui modul de aterizare lunar, capabil să recunoască zonele în care se află cratere pe suprafaţa satelitului natural, uşurând astfel semnificativ eventualele aterizări ale navelor.

Cele două agenţii ar putea colabora şi în cadrul unor misiuni viitoare, precum crearea unor rovere presurizate pentru transportul astronauţilor şi realizarea unor vehicule de transport către şi de pe suprafaţa Lunii.

NASA şi JAXA au colaborat şi în trecut, unul dintre proiectele comune constând în folosirea unei rachete japoneze pentru lansarea unui satelit care măsoară precipitaţiile la nivel global. În urma acestuia, oamenii de ştiinţă au putut realiza o hartă a precipitaţiilor cu ajutorul căreia pot prezice formarea unor uragane sau a altor evenimente meteo şi pot studia climatul global.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

geek-a-contra
21.10.2019, 17:43:28

"NASA şi JAXA vor colabora pentru a trimite oamenii înapoi pe Lună" Citeste mai mult: adev.ro/pzq4o3 citi, care si cind au venit pe pamint oamenii aia care sa fie trimisi "inapoi" pe luna? brindusescule, incearca cu "iarasi" sau "din nou", oricum ceva care sa fie logic si in limba romana in care scrii.....

+2 (2 voturi)
Aspida
21.10.2019, 19:04:10

. păi, se știe că oamenii au coborât de pe Lună pe Pământ. care li s-a părut ospitalier și nu l-au mai părăsit…😲😳 🐵 ♒️

+2 (2 voturi)
Smeritu Pahomie
22.10.2019, 01:26:53

...alte frectzii..... ....vor trimite iar la HOLLYWOOD sa traga un film SF - HOAX si mai "plauzibil" de prostit lumea.....