Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

NASA va lansa o misiune către Alpha Centauri cu ocazia sărbătoririi centenarului aselenizării

3
28 Dec 2017 17:46:51
Autor: Claudiu Râpan
FOTO via Slashgear
FOTO via Slashgear

Alpha Centauri este unul dintre Sistemele Solare cele mai apropiate de al nostru, acesta situându-se la ”doar” patru ani-lumină depărtare. Se pare că el reprezintă noua ţintă a NASA pe termen scurt şi mediu, Agenţia Spaţială Americană plănuind să lanseze o misiune cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când Neil Armstrong a păşit pe lună (1969).

Anul 2069 reprezintă termenul limită setat de NASA pentru debutul misiunii sale, una pentru care tehnologia necesară nu este nici măcar disponibilă la momentul actual. Ea va fi dezvoltată pe parcursul deceniilor viitoare şi va fi folosită pentru ghidarea prin spaţiul interstelar a unei sonde fără personal uman la bord. Ea va explora Alpha Centauri în întregimea sa, având misiunea de a găsi planete locuibile.

Proiectul nu are nici măcar un nume atribuit în momentul de faţă, şi se află în stadiul său cel mai timpuriu. Însă acesta se va întâmpla, cu condiţia ca el să fie fezabil la data menţionată mai sus, peste 42 de ani. Prezentarea misiunii a avut loc la o conferinţă de geofizică din New Orleans.

Una dintre ţintele principale ale misiunii este planeta Proxima b, una despre care cercetătorii NASA susţin că ar adăposti viaţă. În clipa de faţă, tehnologia permite deplasarea unei nave la o zecime din viteza luminii, asta însemnând că sondei respective i-ar lua 44 de ani să ajungă în sistemul solar Alpha Centauri. Realist vorbind, toată cercetarea propriu-zisă ar putea avea loc, cel mai devreme, în jurul anului 2100.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Index 4.2
29.12.2017, 02:40:32

Nu putem prevede cat de rapid va elolua tehnologia, deci sunt sanse mari sa putem construi navete spatiale care vor dezvolta viteza luminii, curand , daca nu cum,va exista deja!

Ionut Andrei
29.12.2017, 07:48:51

Citind aarticolul, parca mi-as dori sa ma fi nascut prin 2100... :)

Traian Matei
29.12.2017, 09:05:59

Pentru autorul articolului: viteza luminii este cca 300.000 km/s. 10% din viteza luminii ar insemna 30.000 km/s. Niciun vehicul facut de mana omului nu atinge o astfel de viteza, nici pe departe. Daca astfel de viteze ar fi posibile, distanta Pamant-Marte ar fi acoperita in 42 de minute. Textul original in engleza “tradus” de dl.Claudiu Rapan: But visiting Alpha Centauri would require a spacecraft that can travel at a minimum of 10% of the speed of light - nearly 30 million metres per second. Even if this could be achieved, the journey would still take 44 years, meaning the spacecraft would not reach Alpha Centauri until the year 2113.

Modifică Setările