Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

NASA renunţă la apelativele cu încărcătură rasistă date corpurilor cereşti

8
9 Aug 2020 15:40:24
Autor: News.ro
Nebuloasa NGC 2392, fosta „Nebuloasa Eschimosul”
Nebuloasa NGC 2392, fosta „Nebuloasa Eschimosul”

Agenţia Aerospaţială Americană (NASA) a decis să renunţe la apelativele cu încărcătură rasistă folosite pentru anumite corpuri cereşti, scrie CNN.

Eskimo Nebula şi Siamese Twins Galaxy se numără între poreclele eliminate.
 
„Apelativele sunt deseori mai accesibile şi populare decât numele oficiale date obiectelor cosmice, precum Barnard 33, al cărui supranume este «Horsehead Nebula» face referire la aspectul ei”, a transmis Agenţia. „Însă, uneori, porecle aparent inofensive pot fi nocive şi distrage atenţia de la ştiinţă”.
 
NASA analizează acum numele folosite pentru planete, galaxii şi alte obiecte cosmice „ca parte a angajamentului său faţă de diversitate, echitate şi incluziune”.
 
Agenţia a mai transmis că „va folosit doar numele oficiale, denumiri stabilite de International Astronomical Union în cazul în care poreclele sunt neadecvate”.
 
Thomas Zurbuchen, reprezentant al Science Mission Directorate din Washington al NASA, a declarat că „ştiinţa este pentru toată lumea şi fiecare faţetă a muncii noastre trebuie să reflecte această valoare”.
 
În ultimele săptămâni, mai multe magazine, companii, dar şi artişti au decis să îşi schimbe numele pentru că acestea făceau trimiteri la rase şi momente controversate din istorie.
 
Între ele se numără grupurile Dixie Chicks, care a devenit The Chicks, şi Lady Antebellum, devenit Lady A. Compania Dreyer a decis să renunţe la brandul de îngheţată „Eskimo Pie" după aproximativ un secol, iar brandul „Aunt Jemima” al Quaker Oats a fost retras de pe piaţă după mai mult de 130 de ani. „Siamese twins” (gemeni siamezi) este o expresie care are la origine fraţii din Siam (Thailanda) care erau folosiţi în spectacole de circ din secolul 19. 
 
Toate aceste modificări, în urma protestelor recente faţă de rasism şi de brutalitatea poliţiei faţă de persoanele de culoare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Adrian Foangǎ
9.08.2020, 16:18:35

Ce imbecilitati dau astia din ei. NASA a ajuns de rasul lumii.

+4 (6 voturi)
elfu
9.08.2020, 18:42:44

ce o sa foloseasca in loc de "gaura neagra" ? ;-)

+3 (3 voturi)
Petru Onisim
9.08.2020, 19:00:43

#elfu. Simplu: gaura "nu-neagra".

+2 (2 voturi)
un motan intransigent
9.08.2020, 19:15:57

Gaura neagra? Nu-i corect politic! Poate fi "orificiu de culoare" ? Merge, nu? Sfincter de culoare? E? Hai, mintea la contributie si mai iesiti si voi cu idei, ca problema-i grava!

+2 (2 voturi)
Ba! ciudă
9.08.2020, 19:20:03

”Black hole”!!! Denumire profund rasistă! Se asociază și cumVA GINtei...afro!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)