NASA spune că Luna se micşorează şi este încă activă din punct de vedere tectonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsa de luna iulie 2018

Un studiu bazat pe misiunile Apollo arată că Luna este încă activă din punct de vedere tectonic, la fel ca Pământul, micşorându-se ”ca o stafidă”, datorită răcirii nucleului său.

Activitatea tectonică de pe planeta noastră (cutremure sau vulcanism) este un rezultat al mişcării plăcilor tectonice, ca urmare a fenomenelor din nucleul topit al planetei. Luna este însă mult mai mică decât Pământul, astfel încât interiorul său ar trebui să fie deja rece de foarte mult timp, şi activitatea tectonică ar trebui să fie foarte limitată spre inexistentă.

Cu toate acestea, în 2010, imagini ale NASA provenite de la o sondă spaţială care avea sarcina de a căuta apă sau gheaţă în craterele adânci de pe Lună, a arătat că există fisuri pe suprafaţa sa care par să aibă mai puţin de 50 de milioane de ani. Astfel, cercetătorii s-au întrebat dacă aceste fisuri ar putea fi rezultatul unor mişcări tectonice lunare.

Între 1969 şi 1977, 28 de cutremure superficiale au fost înregistrate de seismometrele lăsate în urmă în 4 locuri diferite de misiunile Apollo. Magnitudinea acestora a variat de la 1,5 la 5 pe scara Richter, însă locaţia şi adâncimea surselor nu a putut fi stabilită, arată space.com.

Scopul noii analize a fost de a verifica dacă există o legătură între cutremurele detectate de misiunile Apollo şi fisurile de pe suprafaţa Lunii. Pentru aceasta, cercetătorii au examinat cele patru seismometre de pe Lună, folosind un algoritm pentru a interpreta datele oferite de acestea.

Rezultatele studiului au arătat că 8 din cele 28 de cutremure au avut epicentrul la aproximativ 30 de kilometri distanţă de una dintre fisurile ”tinere”. Şapte cutremure au avut loc la aproximativ 60 de kilometri de o fisură, în momentul în care Luna se afla la cel mai distant punct faţă de Pământ, iar unele părţi ale satelitului natural sunt mai afectate de forţa gravitaţională a Pământului decât altele.

Liderul studiului, Thomas Watters, a menţionat: ”faptul că date colectate cu 40 de ani în urmă ne ajută să confirmăm că Luna este activă din punct de vedere tectonic şi astăzi este o dovadă a beneficiului continuu al programului Apollo”.

Activitatea tectonică lunară este în creştere datorită faptului că Luna se micşorează, ca urmare a răcirii nucleului său, au concluzionat cercetătorii. Ei au comparat satelitul natural al Pământului cu o stafidă care se sfărâmă, lăsând bucăţi din suprafaţa sa să se desprindă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite