NASA va trimite o imprimantă 3D în spaţiu, astronauţii sunt cu un pas mai aproape de a-şi printa mâncarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA vrea să ducă o imprimantă 3D în spaţiu, în 2014, iar acesta este primul pas spre crearea de la zero a alimentelor şi obiectelor, fără să mai trebuiască livrate de pe Pământ.

Anul viitor, NASA plănuieşte să trimită o imprimantă 3D în spaţiu. Aceasta va fi folosită de către astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (SSI). Agenţia spaţială vrea astfel să limiteze dependenţa oamenilor din spaţiu de uneltele care trebuie furnizate de pe Pământ. Imprimanta 3D pe care o vor primi în 2014 este încastrată într-o casetă de metal şi este dotată cu un geam prin care astronauţii pot monitoriza procesul de printare. Obiectele pe care le are de creat imprimanta vor fi create strat cu strat, folosind plastic sau alte materiale, conform schiţelor preîncărcate în programul acesteia.

Compania care va livra această imprimantă a fost fondată în 2010 de către o echipă alcătuită din foşti astronauţi şi experţi în printare 3D. „Va fi cu atât mai important ca astronauţii să dispună de astfel de imprimante în momentul în care vom începe să călătorim spre Marte, să ne întoarcem la Lună şi apoi să explorăm şi asteroizi“, a declarat Jason Dunn, cofondator şi director tehnic al Made in Space pentru publicaţia „De Zeen“, citată de The Verge.

Spre finalul lunii mai, NASA a anunţat că i-a acordat inginerului Anjan Contractor o bursă de 125.000 de dolari pentru a-l sprijini în demersul său de a printa mâncare. Imprimanta folosită de acesta funcţionează pe bază de cartuşe pline cu pudre şi uleiuri care conţin nutrienţii necesari organismului uman. Contractor a demonstrat că invenţia lui funcţionează tipărind ciocolată.

Cu banii de la NASA, el va încerca să creeze o pizza, folosind doar imprimanta 3D. Procesul de „asamblare“ a acesteia presupune mai întâi crearea unui strat de aluat. Acesta va fi gătit în timp ce va fi printat. Apoi, vor fi amestecate pudră de roşii cu apă şi ulei pentru a face suc de roşii. „Finisajul“ va fi dat de un strat de proteine.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Află mai multe despre printarea 3D:

FOTO VIDEO Cea mai ieftină imprimantă 3D a primit 1,4 milioane de dolari finanţare din partea oamenilor

VIDEO Cum poţi transforma orice obiect într-o dronă cu ajutorul imprimantei 3D

VIDEO Un cadou înainte de naştere: un bust imprimat 3D al fetusului

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite