NASA vrea să aducă mostre de rocă de pe Marte: cum plănuieşte să facă acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aducerea unor mostre de rocă de pe Planeta Roşie nu este un proces uşor, o astfel de misiune având nevoie de cel puţin patru componente diferite.

În luna februarie, roverul Perserverence al NASA va ateriza pe Marte, alăturându-se lui Curiosity, aflat deja acolo pentru a explora planeta şi a descoperi semne ale existenţei unor forme de viaţă. Aceasta este însă doar o primă parte a planului celor de la NASA pentru Marte, conform Digital Trends, agenţia pregătind o misiune de aducere a mostrelor de sol şi rocă de pe Planeta Roşie pe Pământ.

Pentru realizarea acesteia însă, NASA va avea nevoie de cel puţin patru componente diferite: un lander (modul de aterizare), care să întreprindă drumul periculos prin atmosfera marţiană şi să aterizeze la suprafaţa planetei, un mic rover care să meargă la locaţia marcată şi să colecteze mostra, un vehicul de ridicare, capabil să ducă mostra de la suprafaţa înapoi pe orbită şi un modul de întoarcere, care să revină cu mostra înapoi pe Pământ.

Este un sistem complex, la care NASA lucrează deja alături de Agenţia Spaţială Europeană, (ESA), într-o misiune denumită MSR - Mars Sample Return. Cele două agenţii doresc ca misiunea să aibă loc la începuturile anilor 2030 şi realizează acum analize preliminare, pentru a stabili care sunt componentele pe care le vor construi şi cum va putea fi operată această misiune.

„Aducerea unor mostre de pe Marte pe Pământ a fost un ţel al oamenilor de ştiinţă încă de la începuturile epocii spaţiale, iar realizarea unor decizii cu privire la misiunea MSR este un pas cheie pentru a transforma acest ţel în realitate” spune Thomas Zurbuchen, NASA, într-un comunicat.

Beneficiile pe care le-ar aduce obţinerea unor mostre de pe Planeta Roşie şi transportarea lor pe Terra sunt uriaşe. Cercetătorii ar putea astfel să afle mai multe detalii despre istoria lui Marte şi dacă planeta a avut vreodată forme de viaţă, dar ar putea servi şi pregătirii călătoriilor umane către aceasta, planificate pentru jumătatea acestui secol. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite