Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

NASA a fotografiat un asteroid de la o distanţă de doar 650 de metri

2
19 Jun 2019 17:13:24
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via Asteroid Admission
FOTO via Asteroid Admission

Nava a stabilit un nou record al celei mai apropiate distanţe dintre o navă spaţială şi un corp din Sistemul Solar.

La începutul acestui an, NASA a oferit publicităţii fotografii ale asteroidului Bennu, realizate de camera de navigaţie NavCam 1 a navei spaţiale OSIRIS-REx, realizate pe 17 ianuarie. Acestea erau realizate de la o distanţă de 1,6 kilometri. 
 
Acum, nava OSIRIS s-a apropiat şi mai mult de asteroidul Bennu, reuşind să realizeze o fotografie (jos) a acestuia de la o distanţă de numai 650 de metri – cea mai mică distanţă înregistrată vreodată dintre un corp din sistemul nostru solar şi o navă spaţială.
 
Nava a fost lansată în 2016, ajungând lângă asteroidul Bennu anul trecut. La bordul său se află cinci instrumente care ajută la prelevarea datelor despre acest corp ceresc, scopul său fiind de a constitui prima misiune a Agenţiei Spaţiale care se întoarce cu probe prelevate de pe suprafaţa unui asteroid. 
 
 
Misiunea a mai stabilit un record, Bennu fiind cel mai mic obiect pe a cărui orbită s-a aflat vreodată o navă spaţială. Nava se va afla pe orbita asteroidului până la jumătatea lunii august, atunci când va analiza suprafaţa acestuia, pentru a stabili o zonă propice aterizării sale. Acest lucru ar putea fi mai dificil decât arătau cercetările iniţiale, datorită suprafeţei dure şi abrupte a asteroidului. 
 
Colectarea mostrelor de pe suprafaţa lui Bennu este programată pentru vara lui 2020, în timp ce întoarcerea navei pe Pământ se va realiza în 2023, notează Gizmodo.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Realist
19.06.2019, 18:58:41

Cica "Nava a stabilit un nou record al celei mai apropiate distanţe dintre o navă spaţială şi un corp din Sistemul Solar." Pe langa exprimarea schioapa (ce e aia "corp din Sistemul Solar" ??? Luna, Marte, nu sunt "corpuri" ? Care au fost fotografiate de la ...0 metri !!), presupunand ca autorul se refera la asteroizi - ii amintesc ca sonda spațială japoneză Hayabusa2 a si aterizat pe asteroidul Ryugu, nu numai ca l-a fotografiat !!!

+2 (4 voturi)
Dream Pervertor
21.06.2019, 07:55:26

....punctele alea mici si negre sun ungurii care au colonizat primii asteroidul!