Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Neuralink, compania lui Elon Musk, vrea să implanteze cipuri în creierele oamenilor pentru a realiza conexiuni directe cu computere

2
17 Jul 2019 17:32:10
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via Getty
FOTO via Getty

Elon Musk, fondatorul companiei, a anunţat că doreşte crearea unei conexiuni între creierele umane şi inteligenţa artificială, cu un prim test în acest sens având loc anul viitor.

Miliardarul a fondat Neuralink în iulie 2016, cu scopul de a crea ”o interfaţă creier-maşină extrem de complexă pentru a conecta oameni şi computere”. Un an mai târziu, compania a spus că scopul ei iniţial este de a realiza o interfaţă care să permită atenuarea unor simptome ale condiţiilor medicale cronice.

Scopul lui Musk pare să fie însă unul mult mai mare. Deşi acesta a întărit faptul că Neuralink doreşte să trateze probleme ale creierului, spunând că ”le putem rezolva cu un chip”, el a dezvăluit planuri cu privire la o tehnologie care ar putea permite comunicarea omului cu maşinile.

Astfel, Neuralink lucrează la un dispozitiv wireless implantabil capabil (teoretic) să citească mintea unei persoane. Acesta ar duce la crearea unei simbioze între om şi inteligenţa artificială, concept menţionat anterior de Musk.

Cum funcţionează acest dispozitiv? Practic, Neuralink a realizat nişte ”fire”, mai mici chiar decât un fir de păr, care pot fi implantate în creier pentru a detecta activitatea neuronală. În plus, operaţiunea poate fi realizată cu ajutorul unui robot special construit pentru acest lucru şi direcţionat de un neurochirurg.

”Cred că acest lucru va fi important pentru întreaga civilizaţie” a spus Musk, citat de The Guardian. ”Chiar şi în cazul unei inteligenţe artificiale benigne, vom fi lăsaţi în urmă. Cu o astfel de interfaţă creier-maşină, vom avea opţiunea de a urma acelaşi drum”.

Compania vrea să obţină aprobările necesare pentru a începe testele clinice pe oameni anul viitor, cu o versiune a dispozitivului care este ”destinată doar pacienţilor cu probleme medicale extrem de serioase”, conform Dr Matthew McDougall, neurochirurg-şef în cadrul Neuralink. Primele teste ar urma să vizeze pacienţii complet paralizaţi, şi vor presupune implantarea a patru dispozitive Neuralink în creierele lor.

Neuralink a testat însă deja aceste dispozitive pe animale. Dacă până acum era cunoscut faptul că testele erau realizate pe şoareci, Musk a indicat faptul că testele au implicat şi maimuţe. ”O maimuţă a fost capabilă să controleze un computer cu creierul” a afirmat miliardarul, care a notat că ”toate astea au un scop foarte bun, de a vindeca boli şi, în final, de a asigura viitorul umanităţii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Alfa Omega
17.07.2019, 21:43:09

Nimic mai murdar decat aceasta inventie de a supune creierul si gandirea umana.Nu vor decat sa ne citeasca gandurile si va urma era sclaviei cibernetice.Intai le vor citi, apoi le vor influenta si la urma le vor supune !

+1 (1 vot)
bucurestean victor
26.07.2019, 15:09:21

Elon Musk are doar idei crete