Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Nobelul pentru Chimie pe 2019. Cercetătorii John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino, recompensaţi „pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion“

4
9 Oct 2019 13:04:05
Autor: News.ro
John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino
John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino

Cercetătorii americani John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi japonezul Akira Yoshino au fost desemnaţi laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie pe 2019, a anunţat Comitetul Nobel, reunit miercuri la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Academia Suedeză a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino "pentru dezvoltarea bateriilor litiu-ion". 

 Bateriile litiu-ion au revoluţionat vieţile oamenilor şi sunt utilizate într-o gamă vastă de dispozitive, de la telefoane mobile şi laptopuri, până la automobile electrice. Prin cercetările lor, laureaţii premiului Nobel pentru chimie din acest an au pus bazele unei societăţi wireless (fără cabluri) şi fără combustibili fosili, au precizat reprezentanţii Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.

Luni, cercetătorii William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au câştigat premiul Nobel pentru Medicină pe 2019 “pentru descoperirile lor despre cum simt celulele şi cum se adaptează la concentraţia de oxygen”.
 
Marţi, canadianul James Peebles şi elveţienii Michel Mayor şi Didier Queloz au fost desemnaţi laureaţii premiului Nobel pentru Fizică pe 2019 pentru “contribuţia la înţelegerea evoluţiei universului şi a locului Pământului în cosmos”.
 
Anul trecut, oamenii de ştiinţă Frances H. Arnold (SUA), George P. Smith (SUA) şi Sir Gregory P. Winter (Marea Britanie) au fost recompensaţi cu Nobel "pentru dezvoltarea de proteine care au soluţionat problemele chimice ale omenirii".
 
Potrivit nobelprize.org, când Marie Curie a fost premiată în 1911 cu Nobelul pentru Chimie ea a devenit prima persoană care deţinea două premii. Marie Curie a primit în 1903 şi Nobelul pentru Fizică.
 
Între 1901 şi 2017 au fost acordate 109 Premii Nobel pentru Chimie.
 
Dintre acestea 63 au fost acordate unui singur laureat. Patru femei au fost premiate cu Nobel pentru Chimie până acum.
Frederick Sanger a fost premiat pentru Chimie de două ori, în 1958 şi în 1980.
 
Cel mai tânăr laureat în Chimie este Frédéric Joliot, în vârstă de 35 de ani, care a câştigat Nobelul în 1935. Cel mai în vârstă - John B. Fenn, în vârstă de 85 de ani, care a primit distincţia în 2002.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

_ Alex
9.10.2019, 13:43:51

Nu vreau sa fiu carcotas... dar "viitorul" nu inseamna baterii, ci pile electrice cu un randament mai mare de 95%... in prezent au 80%, ceea ce nu le face prea atractive. Miniaturizarea si cresterea randamentului pilelor electrice reprezinta viitoare sursa de energie, bateriile deja si-au atins maximul.

Smeritu Pahomie
10.10.2019, 02:09:06

Comentariu considerat abuziv.

Nicolae Aurelian Turcu
9.10.2019, 14:37:52

Pentru multa lume, care trece prin scoala ca gasca prin apa, bateria (pila electrica) este acelasi lucru cu acumulatorul. Din continutul articolului (folosite la telefoane, laptopuri) mi-am dat seama ca este vorba de acumulatori litiu-ion. Existe si baterii pe baza de litiu, dar se folosesc o singura data deci nu se pot reincarca. Confuzia vine de la articolele scrise in engleza unde cele doua elemente au aceeasi denumire.

foarte atent
9.10.2019, 18:03:58

si Capra nu e ?! nu se poate, sunt rautaciosi astia !!