Nucleul unei planete gazoase a fost observat pentru prima oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronomii au descoperit un obiect nou în univers, care orbitează o stea îndepărtată, concluzionând că acesta este cel mai probabil nucleul unei lumi gazoase, precum Jupiter.

Descoperirea a fost publicată în revista Nature, şi aparţine unei echipe de la Warwick University, condusă de David Armstrong. Astronomii se foloseau de un program pentru a detecta nucleele expuse ale unor planete, cu ajutorul informaţiilor oferite de telescopul spaţial TESS.

Planete uriaşe, precum Jupiter sau Saturn, au un nucleu planetar solid, învăluit de un strat gros de hidrogen şi heliu, însă obiectul descoperit în acest caz, care a primit denumirea de TOI 849b, pare să aibă nucleul complet expus.

”L-am verificat cu un instrument numit spectrograful Harps, aflat în Chile, pe care l-am folosit pentru a măsura masele obiectelor cercetate. Acest obiect a fost observat ca fiind excepţional de masiv - mult mai mare decât ne aşteptam. Atunci am început să ne uităm la ce ar fi putut cauza acest lucru”, a declarat Armstrong, citat de BBC.

Raza lui TOI 849b este de trei ori şi jumătate mai mare ca cea a Pământului, însă planeta este de aproape 39 de ori mai masivă. La aceste dimensiuni, planeta ar fi trebuit să aibă în componenţa sa şi foarte mult gaz, însă densitatea ei este similară cu cea a Pământului, părând să fie în mare parte telurică.

Motivul lipsei atmosferei gazoase, pus sub semnul întrebării

TOI 849b orbitează o stea asemănătoare cu Soarele, care se află la 730 de ani-lumină distanţă. Nucleul său se află atât de aproape de această stea încât un an durează numai 18 ore, iar temperatura la suprafaţa planetei este de aproximativ 1.527 de grade Celsius.

Cercetătorii nu sunt siguri dacă nucleul planetei şi-a pierdut atmosfera gazoasă într-o coliziune cu o altă planetă, sau pur şi simplu nu a avut niciodată una. ”Cred că unul dintre cele mai mari indicii este faptul că am găsit planeta în interiorul ”deşertului Neptunian”, o regiune în care nu prea găsim planete” a spus Armstrong. ”Asta arată că planeta a trecut printr-o evoluţie neobişnuită, şi cred că asta face mai posibil ca planeta să îşi fi pierdut atmosfera”.

TOI 849b va mai fi supusă unor observaţii în perioada următoare: ”avem oportunitatea de a ne uita la nucleul unei planete într-o modalitate care ar fi imposibilă în Sistemul nostru Solar” a concluzionat Armstrong.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite