Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

O echipă de cercetători israelieni a creat un nas artificial capabil să „miroasă“ bacterii

1
21 Jun 2021 20:17:00
Autor: Cristina Morozan
Printre domenii în care acest nas artificial ar putea fi pus în practică se numără cel al calităţii alimentelor, prin detectarea alimentelor alterate FOTO Shutterstock
Printre domenii în care acest nas artificial ar putea fi pus în practică se numără cel al calităţii alimentelor, prin detectarea alimentelor alterate FOTO Shutterstock

O echipă multidisciplinară de oameni de ştiinţă de la Universitatea Ben Gurion din Israel a inventat un nas artificial capabil să detecteze o varietate de bacterii, informează agenţia TPS duminică.

Un nas artificial capabil să monitorizeze în mod continuu contaminarea bacteriană - o realizare ce a fost considerată până în prezent dificil de atins - are numeroase posibilităţi de punere în practică. "Am inventat un nas artificial bazat pe nanoparticule de carbon unice ("puncte carbonice"), capabile să depisteze molecule de gaz, mai ales să detecteze bacterii prin metaboliţii volatili pe care acestea îi eliberează în atmosferă", a declarat profesorul Raz Jelinek, cercetător principal în cadrul studiului, potrivit Agerpres.

Nasul artificial utilizează reacţii chimice şi electrozi pentru a "mirosi" bacterii. Din punct de vedere tehnic, acesta înregistrează modificările la nivelul capacitanţei induse prin legarea moleculelor de vapori la electrozi interdigitaţi (IDE) acoperiţi cu puncte carbonice ce prezintă polarităţi diferite. 
 
Învăţarea automată poate determina senzorul să identifice, cu precizie înaltă, diferite molecule de gaz, individuale sau în mixturi. 
 
Printre domenii în care acest nas artificial ar putea fi pus în practică se numără cel al calităţii alimentelor, prin detectarea alimentelor alterate. De asemenea, tehnologia ar putea ajuta la identificarea bacteriilor în spitale şi clădiri publice sau ar putea fi utilizată în cadrul diagnosticării afecţiunilor prin intermediul respiraţiei. Totodată, ar putea contribui la accelerarea testării probelor de laborator, la identificarea bacteriilor "bune" şi a celor "rele" din flora intestinală, dar şi la depistarea gazelor toxice din mediul înconjurător.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Stan Toma
21.06.2021, 22:30:18

Atunci sa fie montat senatorul la smartphone si gata , salvăm planeta

-4 (4 voturi)
Modifică Setările