O firmă din Slovacia a obţinut certificarea modelului său de „maşină zburătoare” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prototipul unei maşini zburătoare a trecut testele de siguranţă în Slovacia FOTO captură Daily Mail
Prototipul unei maşini zburătoare a trecut testele de siguranţă în Slovacia FOTO captură Daily Mail

Prototipul unei maşini zburătoare a trecut testele de siguranţă şi a primit certificarea pentru zbor în Slovacia, urmând să intre în producţie în următoarele 12 luni, relatează Daily Mail.

„AirCar”, dezvoltată de compania slovacă KleinVision, a fost certificată după standardele Agenţiei Europene pentru siguranţă aeriană după 200 de decolări şi aterizări şi 70 de ore de zbor în urma cărora „a demonstrat o stabilitate  dinamică şi statică impresionantă în modul aeronavă”, au transmis dezvoltatorii.

„Certificarea deschide calea spre producţia de masă a unor maşini zburătoare deosebit de eficiente”, spune profesorul Stefan Klein, inventatorul prototipului şi coordonatorul proiectului.

„Autoritatea de Transport a monitorizat atent toate stadiile de dezvoltare ale proiectului unic AirCar  de la începutul lor, în 2017. Maşina zburătoare este o îmbinare de inovaţii de top cu măsuri de siguranţă la standardele Agenţiei Europene de Siguranţă Aeriană. Constituie o nouă categorie de automobil sport şi aeronavă fiabilă. Certificarea sa a fost deopotrivă o sarcină provocatoare şi fascinantă”, a declarat René Molnár, directorul instituţiei.

Air Car devine maşină sport în mai puţin de trei minute de la aterizare şi a avut deja prima sa călătorie-test între oraşele Nitra şi Bratislava, un zbor de 35 de minute.

Prototipul testat este echipat cu un motor BMV de 160 de cai putere şi are două locuri. Prototipul ce urmează să fie certificat pentru producţie, într-un termen estimat de 12 luni, va avea un motor mai puternic, de 300 de cai putere, şi este aşteptat să atingă o viteză de croazieră de 300 kilometri pe oră şi să poată zbura pe o distanţă de 1.000 de kilometri.

Maşina Zburătoare nu necesită instruire specială de pilotaj.

„Tranziţia automată de la un vehicul rutier la un vehicul aerian şi invers, desfăşurarea/retragerea aripilor şi a cozii nu sunt doar rezultatul entuziasmului de pionierat, spiritului inovator şi curajului, ci şi al cunoştinţelor şi ingineriei excelente”, spune Branko Sarh, fost expert Boeing, după primul zbor AirCar între oraşe, anul trecut.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite