O furtună geomagnetică ce va lovi Pământul ar putea afecta reţeaua electrică şi sateliţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / ESA
FOTO Arhivă / ESA

Experţii preconizează că o furtună geomagnetică va lovi câmpul magnetic al Pământului pe 6 iulie după ce, la începutul săptămânii trecute, o erupţie solară masivă aproape a lovit planeta noastră.

Deşi furtuna precedentă nu a afectat Pământul, erupţia „a aruncat nişte plasmă densă de vânt solar în direcţia noastră”, potrivit SpaceWeather.com.

Acum, experţii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) prognozează că o furtună geomagnetică minoră de clasă G1 va lovi Pământul pe 6 iulie.

O furtună geomagnetică G1 înseamnă că evenimentul solar nu va afecta oamenii de pe Pământ, dar poate cauza întreruperi minore la reţelele electrice şi la operaţiunile prin satelit.

În plus, această furtună va produce aurore vizibile cu ochiul liber pentru cei care trăiesc în statele nordice din SUA.

Experţii NOAA au remarcat că fluxul de vânt solar provine dintr-o „gaură din atmosfera soarelui asemănătoare unui ciclop”.

Găurile din atmosfera Soarelui sunt cunoscute sub denumirea de „găuri coronale”. Ele sunt practic zone din atmosfera Soarelui care apar întunecate în imaginile cu raze X şi ultraviolete.

Găurile coronale sunt foarte fierbinţi şi sunt constituite dintr-un strat exterior strălucitor de atmosferă care înconjoară Soarele; acestea se pot extinde milioane de kilometri în spaţiu.

Prin aceste găuri pot scăpa particulele. Ele sunt şi o sursă majoră de fluxuri de vânt solar de mare viteză. Astfel, atunci când particulele solare lovesc Pământul, ele pot provoca furtuni geomagnetice.

Ce sunt erupţiile solare?

O erupţie solară este o erupţie de radiaţie intensă cu multă energie de pe suprafaţa Soarelui. Când erupţiile solare lovesc câmpul magnetic al Pământului, ele sunt numite „furtuni solare”.

Acest eveniment poate provoca furtuni geomagnetice care ne afectează sateliţii şi reţeaua electrică.

Fiecare furtună solară care loveşte Pământul este clasificată în funcţie de gravitate.

Unele cauzează întreruperi radio şi pot reprezenta o ameninţare pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Un lucru bun despre furtunile solare este că pot produce fenomene optice naturale precum aurora boreală.

Aurorele sunt fenomene ce se produc când câmpul magnetic al Pământului este bombardat de vânt solar.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite