O furtună geomagnetică a lovit Pământul, iar acum aurorele boreale vor străluci mai la sud decât de obicei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

O explozie solară a generat o furtună geomagnetică care a lovit, luni, Pământul, făcând ca aurorele boreale să lumineze cerul la latitudini mai mici decât de obicei. Aurorele vor fi vizibile în Scoţia şi în nordul Angliei, şi până la sud, în statele New York, Wisconsin şi Washington, potrivit autorităţilor din Statele Unite şi Marea Britanie.

Potrivit Met Office din Marea Britanie, efectele vor fi continuate şi marţi şi miercuri şi s-ar putea să existe o perioadă destul de activă, privind fenomelele geomagnetice.

Furtunile geomagnetice sunt perturbaţii de mari dimensiuni în câmpul magnetic al Pământului, cauzate de modificări ale vântului solar şi ale structurii câmpului magnetic interplanetar. Această ultimă furtună a fost declanşată sâmbătă de o puternică ejecţie de masă coronală - o explozie extrem de energică de lumină, material solar şi energie de la Soare, scrie CNN.

Centrul de predicţie meteo spaţială al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice a declarat că această furtună geomagnetică a fost una „moderată", numind-o un eveniment „G2" pe scara sa de la 1 la 5. De asemenea, agenţia americană a precizat că impactul furtunii se va resimţi peste 55 de grade latitudine şi este posibil să apară fluctuaţii ale reţelei electrice, scrie Mediafax.

Met Office a anunţat că în marea Britanie ar fi posibil să se întrezărească aurore marţi seară în cea mai mare parte a Scoţiei şi o „mică şansă" mai la sud, în nordul Angliei şi în Irlanda de Nord. Cu toate acestea, a avertizat că va fi înnorat, ceea ce va face puţin probabilă observarea lor.

NASA a precizat că găurile coronale sunt regiuni de pe Soare în care câmpul magnetic al acestuia este deschis către spaţiul interplanetar, trimiţând materialul solar printr-un curent de vânt solar de mare viteză. Soarele şi-a început din nou ciclul de 11 ani, în 2019, iar maximul se preconizează că va avea loc în anul 2025.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite