Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

O melodie compusă de AI a fost lansată în deschiderea Eurovision 2019

8
15 May 2019 13:27:51
Autor: Adrian Pogîngeanu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O melodie compusă de AI (inteligenţă artificială) a fost lansată în premieră în deschiderea competiţiei Eurovision 2019, la Tel Aviv, Israel.

Gândită ca un duet, melodia este interpretată de artistul Izhar Cohen (primul câştigător al Eurovision din Israel, 1978) şi programul informatic, devenind imnul neoficial al evenimentului.

Echipa care s-a ocupat de proiect a adunat într-o reţea neurală artificială sute de melodii şi versuri. Algoritmii au produs mii de linii melodice şi versuri noi, dintre care câteva note au fost selectate cu grijă şi au fost „îmbinate” într-un singur cântec. Rezultatul obţinut este piesa „Blue Jeans & Bloody Tears”, scrisă şi compusă în totalitate de inteligenţa artificială. 

Pentru a creea cântecul, sute de melodii prezente în concursul Eurovision au fost introduse într-un sistem de deep learning bazat pe cloud. Sistemul a fost compus dintr-un instrument de analiză a melodiilor dezvoltat de compania de software Oracle Corp şi un algoritm de analiză a versurilor, dezvoltat de poetul şi programatorul israelian Eran Hadas. 

Noul cântec împinge limitele inteligenţei artificiale şi aprinde dezbaterea dacă o maşină ar putea avea creativitatea să scrie o melodie care să ne poată impresiona. Acest proiect ar putea fi parte din viitorul muzicii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

foarte atent
15.05.2019, 14:37:57

"Acest proiect ar putea fi viitorul muzicii."... nu cred, daca e asa, viitorul suna ca draku' !!!

+3 (3 voturi)
Realist
15.05.2019, 16:33:49

Ba sa crezi, e inevitabil ! Masinile ne vor depasi curand ca inteligenta, capacitati de tot felul - ruland, paradoxal, softuri realizate de oameni (in prima faza) ! Zic unii - cum sa fie mai inteligente daca sunt programate de oameni - ba bine ca nu, pt ca sunt softuri care invata, analizeaza, si mai ales, au viteza de prelucrare si acces la cantitati de informatii MUUULT mai mari fata de un om.

-1 (1 vot)
wolf
15.05.2019, 18:25:32

Categoric mai buna decat melodia Romaniei de anul acesta!

+1 (1 vot)
Nolan Cojocaru
15.05.2019, 19:14:39

Foarte multă inteligenţă trebuie ca să compui "bum-ţi-bum-ţi baby tonight so close"...

+3 (3 voturi)
ADani
15.05.2019, 20:35:54

Ce te astepti? Daca asemenea nulitati de melodii au introdus in sisteul ala de deep learning, saraca inteligenta nu a putut sa invete altceva!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)