O nouă specie de pangolin, cea mai veche din Europa, a fost descoperită în România. Cum a fost botezată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O analiză mai amănunţită a unei fosile găsite în România pe Valea Olteţului a dus la descoperirea unei specii de pangolin ce nu era cunoscută până acum, relatează Phys.org, citat de HotNews.

„Nu este o fosilă spectaculoasă”, afirmă Claire Terhune, profesoară de antropologie la Universitatea Arkansas, explicând că este vorba de „un singur os, dar este al unei specii noi a unui animal oarecum ciudat”. „Suntem mândri de ea fiindcă fosilele pangolinilor sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie de asemenea cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa şi singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului”, relatează cercetătoare, potrivit sursei citate. Denumirea acestei specii: Smutsia olteniensis.

Cercetătorii considerau anterior că această specie trăia în Europa la începutul Pleistocenului, epoca geologică din istoria planetei noastre care a început în urmă cu aproximativ 2.588.000 de ani şi care s-a încheiat acum 11.700 de ani.

Osul, un humerus, a fost descoperit în Grăunceanu, un sit arheologic bogat în fosile aflat pe Valea Olteţului în judeţul Vâlcea. Terhune şi o echipă internaţională de cercetători studiază fosilele descoperite la Grăunceanu şi alte locuri din apropiere de aproape un deceniu. Aceste situri, descoperite iniţial în urma unor alunecări de teren din anii 1960, au dus la descoperirea fosilelor unei game variate de animale, de la maimuţe terestre mari, a girafei cu gâtul scurt, rinoceri şi smilodoni.

„Ceea ce ne entuziasmează în mod deosebit este că, deşi unele cercetări din anii 1930 sugerau prezenţa pangolinilor în Europa în timpul Pleistocenului, acele fosile s-au pierdut şi alţi cercetători au pus sub semnul îndoielii validitatea lor”, afirmă Terhune.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite