Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

O serie de imagini îmbunătăţite grafic arată viaţa la bordul misiunii Apollo 13 după explozie

7
13 Apr 2020 16:36:13
Autor: Redacţia Adevărul
Această fotografie, care îl prezintă pe Fred Haise dormind, remarcă diferenţele dintre versiunea originală (stânga) şi cea îmbunătăţită de Saunders (dreapta). Foto: NASA/AndySaunders/Stephen Slater
Această fotografie, care îl prezintă pe Fred Haise dormind, remarcă diferenţele dintre versiunea originală (stânga) şi cea îmbunătăţită de Saunders (dreapta). Foto: NASA/AndySaunders/Stephen Slater

Lansată în urmă cu 50 de ani, pe 11 aprilie 1970, Apollo 13 trebuia să fie cea de-a treia misiune americană care să aterizeze pe suprafaţa Lunii.

Cei trei astronauţi aflaţi la bordul navetei, Jim Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise au întâmpinat însă o problemă de-a lungul călătoriei lor: o exploziei într-unul din module a determinat pierderea unei cantităţi importante de oxigen în spaţiu, incident raportat către planeta noastră de către Jack Swigert prin celebrul, dar adesea greşit citatul: ”Houston, am avut o problemă”.

Astfel, cei trei au fost nevoiţi să oprească modulul de comandă (partea navetei care trebuia utilizată pentru a-i coborî prin atmosfera Pământului în siguranţă), pentru a-i conserva energia şi să se folosească de modulul lunar ca de o barcă de salvare.

Acest modul fusese construit pentru a susţine două persoane timp de două zile pe suprafaţa Lunii, astfel că membrii NASA de pe Pământ, de la Centrul Spaţial Johnson, au fost nevoiţi să găsească o soluţie pentru a prelungi această perioadă, fiind necesară acum susţinerea a trei membri ai echipajului, timp de 4 zile.

Lovell, Swigert şi Haise au făcut înconjurul Lunii, întorcându-se pe Pământ într-un modul umed şi rece, cu apă potabilă limitată, însă planul improvizat la sol s-a dovedit a fi unul reuşit, cei trei aterizând în Oceanul Pacific şi revenind astfel acasă.

Fotografiile de atunci, aduse la o calitate remarcabilă

De la stânga la dreapta: Lovell, Swigert şi Haise se pregătesc să reintre în atmosfera planetei noastre. Foto: NASA/AndySaunders/Stephen Slater

În ciuda situaţiei dificile în care se aflau, cei trei au folosit un aparat pe film de 16mm pentru a surprinde instantanee din navetă. Acestea aveau însă o calitate foarte slabă, astfel că un specialist în imagine, Andy Saunders, a aplicat asupra lor tehnici de îmbunătăţire grafică, reuşind să le aducă la o calitate remarcabilă, conform BBC.

Una dintre tehnicile utilizate de Saunders este cunoscută drept ”stacking”, adică suprapunerea mai multor cadre ale aceleiaşi scene pentru a îmbunătăţi calitatea unei imagini. Pentru că fotografiile realizate erau însă în mişcare, Saunders a fost nevoit să alinieze multiple părţi ale imaginilor, astfel că a ajuns să ”reconstruiască” fotografii compuse din 20 de secţiuni diferite, fiecare secţiune fiind la rândul ei compusă din până la 75 de cadre suprapuse, o muncă dificilă şi îndelungată, însă care a oferit rezultate extraordinare.

Saunders a folosit apoi unelte software pentru a stiliza imaginile, ajustând contrastul acestora, corectând culorile acolo unde era nevoie şi îndepărtând aspectul de ”fish-eye” pe care îl oferă lentila ultrawide folosită în spaţiul extrem de restrâns din navetă.

Imagine panoramică a modului de comandă, oprit, înainte ca astronauţii să revină în el pentru a începe coborârea în atmosfera Pământului. Foto: NASA/AndySaunders/Stephen Slater

Mai multe imagini retuşate din timpul misiunii Apollo 13, precum şi din alte misiuni Apollo, pot fi văzute pe contul de Twitter al lui Andy Saunders.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

cloudvick
13.04.2020, 18:41:27

o alta minciuna marka unchiul sam

-4 (10 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
13.04.2020, 23:27:19

Yeaaaaa, iar pamintul este plat si gravitatia nu exista. Ai vazut bulele de acid din bere cum urca, cind daca ar fi gravitatie ar trebui sa fiie atrase spre centrul pamintului, deci sa coboare?

+3 (7 voturi)
Ganganstyle
13.04.2020, 18:57:21

#Viata la bord dupà explozie# ???What the fuck??Pài ce viatà mai era la bord DUPA explozie????

-5 (9 voturi)
Radu Mircea
13.04.2020, 19:20:50

# Explozia a fost exterioara bade , n-a explodat in interior . Nu se stie din ce motiv un rezervor de oxigen s-a spart , poate vreun mic meteorit . Sigur nu s-a stabilit niciodata . A fost o aventura care ne-a tinut cu sufletul la gura aproape o saptamina .

+3 (7 voturi)
Smeritu Pahomie
14.04.2020, 01:10:51

Puzderie de "explozii" sunt la decolare cand toti se bashesc pa ei si costumul se umfla ca balonu' ala meteorologic de zic ei ca-i OZN....apoi cand-i frig ard biogazu' cu bricheta. RESTUL sa nu-i credeti ca-s numai minciuni tip NASA....

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)