Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

O substanţă bizară a fost descoperită pe partea îndepărtată a Lunii

2
4 Sep 2019 12:57:40
Autor: Andrei Brînduşescu
Craterul le-a atras atenţia cercetătorilor şi i-a determinat să amâne călătoria rover-ului spre vest.  FOTO via China Lunar Exploration Project
Craterul le-a atras atenţia cercetătorilor şi i-a determinat să amâne călătoria rover-ului spre vest.  FOTO via China Lunar Exploration Project

Roverul lunar chinezesc Yutu-2 a descoperit o substanţă ”asemănătoare cu un gel”, cu o culoare neobişnuită, în timpul activităţilor sale de explorare desfăşurate pe partea îndepărtată a Lunii.

Cercetătorii chinezi, care au descris descoperirea într-un raport publicat pe site-ul Our Space, au observat materialul bizar pe imaginile transmise de Yutu-2, chiar înainte ca acesta să fie oprit pentru un ”pui de somn” care să îl protejeze de temperaturile ridicate şi radiaţia emisă de Soare, conform Space.com.

Membrii echipei au observat un mic crater care părea să conţină un material cu o culoare şi un luciu neobişnuite faţă de cele din jurul său.

Astfel, echipa a decis să amâne călătoria lui Yutu-2 către vest, cerându-i rover-ului să meargă către crater. Robotul a scanat apoi materialul cu un spectrometru optic, cu infraroşu, însă oamenii de ştiinţă nu au putut să afle originea substanţei. Aceştia au concluzionat doar că este ”asemănătoare cu un gel” şi are o culoare neobişnuită pentru materialele din solul lunar.

Una din explicaţiile plauzibile ar fi că substanţa reprezintă sticlă topită, produsă ca urmare a unui impact al meteoriţilor cu suprafaţa Lunii.

Yutu-2 face parte din misiunea Chang’e-4, lansată de China la începutul lui decembrie 2018, devenind prima misiune care reuşeşte o aterizare uşoară pe partea îndepărtată a Lunii, la data de 3 ianuarie 2019. Rover-ul Yutu-2 a acoperit o distanţă totală de 271 de metri până la sfârşitul zilei lunare cu numărul 8, când a făcut descoperirea substanţei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

foarte atent
4.09.2019, 14:22:05

sperma de extraterestru, ce mai !!

-2 (2 voturi)
GAN
4.09.2019, 15:13:57

presupui sau stii de la "sursa" ?

+2 (2 voturi)