O tehnologie care poate manipula vise a fost creată de cercetătorii de la MIT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: MIT Media Labs / Oscar Rosello
Foto: MIT Media Labs / Oscar Rosello

Visele manipulate ar putea fi folosite pentru a mări creativitatea şi a confrunta sursele de stres şi traume ale unor persoane.

Oamenii de ştiinţă de la MIT au descoperit o cale de a manipula visele prin combinarea unei aplicaţii cu a unui dispozitiv de monitorizare a somnului denumit Dormio. Într-un nou studiu, cercetătorii au putut insera anumite subiecte în visele unei persoane, rezultatele fiind unele destul de bizare.

Tehnica folosită de cercetători se numeşte incubare vizată a viselor (TDI - Targeted Dream Incubation).

Studiile anterioare au arătat că într-o stare de visare rară denumită vis lucid, cel care doarme este capabil să îşi modeleze propriul vis, deoarece este conştient că se află într-unul. TDI se foloseşte de un stadiu de vis numit hipnagogie pentru a avea un rezultat similar, conform cercetătorilor, citaţi de LiveScience.

În timpul stadiului hipnagogic (o stare semi-lucidă care apare atunci când o persoană este aproape adormită), sunt introduse celui care doarme „informaţii specifice, care intră apoi direct în conţinutul visului său”, notează cercetătorii în numărul din August al jurnalului ştiinţific Consicousness and Cognition.

Cum a fost realizat experimentul

Experimentul a constat în „treziri succesive” ale celor 25 de participanţi, care dormeau în timpul zilei. Aceştia îşi înregistrau mesaje într-o aplicaţie, precum „aminteşte-ţi să te gândeşti la un copac” sau „aminteşte-ţi să îţi observi gândurile”, pregătindu-se apoi de somn.

Un dispozitiv de monitorizare a somnului purtat pe mână le monitoriza ritmul cardiac, schimbările electrice la suprafaţa pielii şi câte degete erau îndoite sau relaxate, pentru a detecta momentul exact în care cel care doarme intră în starea hipnagogică, fiind „influenţabil de mesajele auditive”, spune Adam Haar Horowitz, autorul studiului.

Dispozitivul Dormio comunica apoi cu aplicaţia pentru a-i trezi cu mesajele vocale înregistrate mai devreme, un ciclu care s-a repetat de câteva ori, cu subiecţii scriind şi un ”jurnal de vise” în aplicaţie, imediat după ce erau treziţi.

„Pur şi simplu oamenii ne spuneau dacă ceea ce sugerau înainte de somn le apărea în vis. Lucrurile acestea se transformau adesea - sugestia unui copac devenea o maşină în formă de copac, dar ajungeau să fie încorporate direct cu uşurinţă” spune Horowitz.

Cercetătorii au descoperit că 67% dintre visele subiecţilor au avut legătură cu un copac. „Urmam rădăcini cu cineva şi ele mă transportau în locaţii diferite” a spus un participant, în timp ce altul a menţionat că a visat un copac din copilărie. ”Visele deveneau din ce în ce mai bizare şi imersive cu fiecare trezire” au notat cercetătorii.

Deşi câteva vise apar în timpul stării de hipnagogie, majoritatea acestora se întâmplă în starea REM (rapid eye movement). Visele avute în starea REM pot fi bizare, intense şi pot părea reale, cel care doarme fiind de obicei într-o postură pasivă. Tot aici poate avea loc starea de visare lucidă, care este însă una rară.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite