O treime din populaţia planetei ar putea primi energie electrică de la un satelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satelitul ar fi compus din mii de oglinzi şi panouri solare care ar transforma energia în microunde foto NASA
Satelitul ar fi compus din mii de oglinzi şi panouri solare care ar transforma energia în microunde foto NASA

Agenţia spaţială americană NASA lucrează la dezvoltarea unui satelit special ce ar putea oferi energie electrică unei treimi din populaţia totală a Pământului, potrivit Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă au de gând să „recolteze“ energia solară cu ajutorul unui satelit în formă de pahar. Energia electrică ar fi apoi transformată în microunde şi transmisă pe Pământ, către nişte centrale electrice speciale care ar urma să o distribuie populaţiei.

Designul satelitului denumit SPS-Alpha a fost făcut de doctorul John Mankins, la cererea NASA. SPS-Alpha (Solar Power Satellite via Arbitrarily Large Phased Array) ar putea fi lansat în spaţiu până în anul 2025 şi ar putea oferi curent electric pentru aproximativ o treime din populaţie, susţine omul de ştiinţă.

Sistemul ar fi format din  mii de bucăţi curbate, asemănătoare unor oglinzi, care s-ar mişca constant pentru a asigura captarea eficientă a razelor solare. Pe interior, satelitul ar fi dotat cu panouri fotovoltaice care ar converti energia soarelui în microunde. Aceste unde ar urma apoi să fie transmise către Pământ.

„Dacă va avea succes, acest proiect va face posibilă construcţia unor platforme gigant, constituite din mii de elemente de dimensiuni reduse care ar putea furniza zeci sau mii de megawatti prin transmiterea fără fir a energiei electrice către pieţele de pe Pământ sau către misiunile din spaţiu“, a mai spus savantul.

image

Energia solară din spaţiu este de milioane de ori mai puternincă decât cea folosită pe Terra şi transmiterea ei către planeta noastră este văzută ca o alternativă la resursele energetice aflate în scădere.

Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Stratchclyde, din Socţia, au testat, în spaţiu, echipamente care colectau energia şi o transferau înapoi pe Pământ, fie prin microunde fie prin lasere. Proiectul a  făcut parte dintr-un studiu al Institutului pentru Concepte Avansate al NASA şi cercetarea a fost condusă de doctorul Mankins. Rolul echipei de la Universitatea Strachclyde a fost acela de a găsi soluţii inovatoare pentru elementele structurale ale proiectului.

Scopul final este acela de produce un „roi“ de sateliţi care să alimenteze oraşe întregi. În primă fază, aceştia nu ar înlocui reţele electrice clasice, ci ar avea rolul de a oferi rapid energie zonelor afectate de dezastre sau zonelor greu accesibile.

Doctorul Massimiliano Vasile, de la Universitatea Stratchclyde a spus că „spaţiul oferă o sursă fantastică pentru colectarea energiei solare şi avem avantajul de a putea să o adunăm indiferent de momentul zilei sau de condiţiile meteorologice“.

Vă aşteptăm să discutăm pe Tech Adevărul pe Facebook.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite