Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

De ce interacţionează constant oamenii cu materia întunecată

1
1 Jul 2013 07:57:05
Autor: Răzvan Băltăreţu
O reprezentare la scară a dispunerii materiei întunecate în Univers. FOTO Chandra.Harvard.edu
O reprezentare la scară a dispunerii materiei întunecate în Univers. FOTO Chandra.Harvard.edu

Cercetătorii susţin că interacţionăm constant cu materia întunecată, considerată cea mai mare parte din masa totală a Universului, dar aceştia nu pot explica de ce. Şi nici cu câtă materie întunecată interacţionăm.

The Atlantic scrie despre ideea prezentată de Dan Hooper, profesor în astronomie la Universitatea din Chicago şi astrofizician la Fermi National Accelerator Laboratory, la Aspen Ideas Festival. Conform lui Hooper, interacţionăm constant cu materia întunecată, un tip de materie necunoscut în totalite de către cercetători, dar considerată a fi cea mai importantă parte din Univers.

„Cea mai bună bănuială este că, în acest moment, aproximativ un milion de particule de materie întunecată au trecut prin mâinile voastre“, le-a spus Hooper participanţilor la experimentul său ad-hoc. Iar cercetătorii nu pot explica oamenilor cum să perceapă această materie, deoarece nu cunosc modul în care această interacţionează cu celelalte forţe de pe Pământ pe care le simţim, cum ar fi gravitaţia sau electromagnetismul.

Richard Massey, coleg de prezentare cu Hooper şi cercetătorul care răspunde de cartografierea materiei întunecate din Univers într-un nou studiu, susţine că ea există fără îndoială, crezând în această teorie toţi cei preocupaţi de evoluţia Universului. Totuşi, misterul din jurul acestui tip de materie persistă. Până acum, dovezile privind existenţa materiei întunecate au venit pe calea deducerii, nu demonstrării.

Se crede că 95% din Univers este alcătuit din materie întunecată. „Toată munca de cercetare pe care am desfăşurat-o vreodată a examinat doar 5% din Univers“, a afirmat Massey. Însă, dacă despre această materie nu se ştie mai nimic practic, cum de ştie Hooper câte particule interacţionează cu un om la un moment dat? „Am trişat puţin în această estimare“, a început Hooper explicaţia, precizând apoi cum a decurs raţionamentul.

„Ştim care este densitatea materiei întunecate aici pe Pământ, observând modul în care Calea Lactee se roteşte. Şi ştim aproximativ viteza cu care se deplasează. Iei aceste două fărâme de informaţie şi tot ce mai trebuie să ştii este câtă masă are fiecare particulă, astfel am ajuns la un milion. Dar ar putea fi de 10.000 ori mai mare, sau de 10.000 de ori mai mic“, a completat acesta.

Hai să discutăm pe pagina de Facebook a „Tech Adevărul“

Află mai multe despre Univers: 

VIDEO Primele dovezi ale existenţei materiei întunecate, care contribuie cel mai mult la masa Universului

VIDEO Calea Lactee este o galaxie mult mai puţin masivă decât s-a crezut

NASA anunţă primele rezultate ale experimentului crucial de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

VIDEO Experimentul din munţi prin care cercetătorii speră să aducă lumina asupra materiei întunecate

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Militaru
2.07.2013, 11:22:45

Materia întunecată nu există "fără îndoială" și e fals că toți cercetătorii în astrofizică cred în existența ei. Materia întunecată este o materie imaginară, presupus a exista pentru a explica niște fenomene care aparent încalcă legile fizicii așa cum o știm noi. Sunt mulți sceptici care încearcă să găsească altă explicație - în principiu există două ramuri de investigare în sensuri opuse: (1) descoperirea particulei de materie întunecată pt a dovedi existența ei și (2) descoperirea unei noi legi a gravitației - revizuirea legii gravitației din teoria relativității (spre exemplu MOND). Eu personal sunt de părere că anomaliile sunt cauzate de faptul că înțelegerea gravitației pe care o avem este incompletă. Nu pot să nu observ activismul agresiv și dogmatismul susținătorilor așa-zisei materii întunecate. Nu reușesc să găsesc sursa acestei motivații puternice, speculând că este vorba de ușurința de a explica observațiile prin speculații matematice și dorința de a păstra legile actuale intacte, de multe ori găsind o corelare a acestei atitudini cu credința în infalibilitatea formulelor lui Einstein sau altor personalități.

+1 (1 vot)
Modifică Setările