Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Oamenii nu vor putea „migra“ către alte planete, conform unui câştigător al premiului Nobel

38
10 Oct 2019 18:29:08
Autor: Andrei Brînduşescu

Michel Mayor şi colegul său, Didier Queloz, au primit marţi premiul Nobel pentru Fizică graţie cercetărilor lor în domeniul de detectare a exoplanetelor, însă Mayor nu crede că am putea vreodată să părăsim planeta.

Într-un interviu acordat AFP, citat de phys.org, elveţianul Michel Mayor a vorbit despre posibilitatea omenirii de a ”migra” către alte planete: ”Dacă vorbim despre exoplanete (n.r. planete care îşi au orbita în jurul unei alte stele decât Soarele), lucrurile ar trebui să fie clare: nu vom migra către acestea”.

”Aceste planete sunt multe prea îndepărtate.Chiar şi în cazul foarte optimist în care apare o planetă cu condiţii prielnice de viaţă, să spunem la câţiva ani lumină, timpul pe care l-am petrece ca să ajungem acolo ar fi considerabil” a adăugat Mayor.

”Vorbim despre sute de milioane de zile, folosind mijloacele pe care le avem la dispoziţie în ziua de azi. Trebuie să avem grijă de planeta noastră, este foarte frumoasă şi încă putem trăi aici” a remarcat elveţianul de 77 de ani, care a menţionat şi că a simţit nevoia ”de a ucide toate afirmaţiile care spun că am putea să plecăm pe o altă planetă dacă vreodată viaţa pe Pământ ar deveni imposibilă”.

În octombrie 1995, Mayor şi Queloz au descoperit la observatorul lor din sudul Franţei ceva ce anterior existase numai în tărâmul SF-ului: o planetă în afara sistemului solar al Pământului. Descoperirea lor a pornit o revoluţie în astronomie, iar de atunci, încă 4000 de exoplanete au fost descoperite în galaxia noastră.

Mayor a spus că generaţiei următoare îi revine datoria de a afla dacă există viaţă pe alte planete, remarcând că ”singurul mod de a face asta este să dezvoltăm tehnici care să ne permită să detectăm viaţa de la distanţă”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Parallel Mind
10.10.2019, 18:35:16

De putut vom putea migra in afara sistemului solar. Insa nu in urmatorii 500 de ani.

+1 (7 voturi)
Nici nu stiu
10.10.2019, 18:37:52

De unde știe Michel Mayor cum va fi tehnologia peste 50 de ani și ce viteză vor atinge navele cosmice?

-2 (10 voturi)
foarte atent
10.10.2019, 18:53:27

stie el ceva, dar n-a spus: vin planetele peste noi !!

0 (6 voturi)
Mihai Popescu
10.10.2019, 19:06:26

Omul are mare dreptate ! Ne-am nascut aici si vom trai aici pt. ca alte conditii de viata nu vor fi posibile. In rest vise si fantezii !

+1 (9 voturi)
Ilisie Ioan
10.10.2019, 20:18:08

Nu, dacă există viață și civilizații avansate și super avansate pe planete din jurul altor stele, ci pe care planete se găsesc aceste civilizații. Nu le căutați in domeniul undelor electromagnetice! Acele civilizații super avansate comunică la viteze de milioane de ori vitezei lumini.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (38)