Oamenii de ştiinţă au creat un microchip care stochează lumina sub formă de sunet. Ce sunt calculatoarele optice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
procesor

Atunci când vine vorba de avansări semnificative în domeniul ştiinţific, calculatoarele optice ţin capul de afiş, alături de reţelele neurale. Acestea au potenţialul de a schimba industria caluclatoarelor aşa cum o ştim.

Dacă chipset-urile obişnuite folosesc electroni pentru transmiterea informaţiei, cele optice se bazează pe particule luminoase pentru a deplasa datele, şi anume fotonii. Singura problemă intervine la recepţionarea acestora. Microchip-urile nu erau suficient de rapide încât să ”prindă” o informaţie trimisă cu viteza luminii. Asta până de curând.

Doi cercetători de la Universitatea din Sydney au creat un microchip care poate stoca semnale optice transformându-le în unde sonore. Pratic, ia fotonii care sunt transmişi şi-i transformă în fononi. Faptul că sunetul este mult mai încet decât lumina constă într-un avantaj destul de mare, mai ales la partea finală a traseului datelor.

Un lucru şi mai important este faptul că un chipset bazat pe semnale optice se încălzeşte mult mai greu decât unul bazat pe electroni. Producţia la scară largă a noii tehnologii pare science-fiction în acest moment, însă în viitorul apropiat am putea vedea pe rafturile magazinelor calculatoare optice care să proceseze cu viteza luminii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite