Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou mineral în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: SPbU
Foto: SPbU

Cercetătorii de la Universitatea din Sankt Petersburg, alături de membri ai altor instituţii de cercetare din Rusia, au descoperit un nou mineral, numit petrovit.

Descoperirea vine în urma unor cercetări efectuate în zona vulcanilor din peninsula Kamceatka, considerată ca fiind un areal unic pentru diversitatea mineralelor care se găsesc aici. Petrovitul s-a format ca urmare a unor erupţii majore ale vulcanului Tolbachik, în 1975 şi 1976, respectiv 2012 şi 2013.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au descoperit mai multe minerale noi în această zonă, multe dintre ele fiind exclusive peninsulei Kamceatka. Petrovitul, care are formula chimică Na10CaCu2(SO4)8, este unul dintre mineralele proaspăt descoperite, formându-se ca globuri albăstrui de cristale, cu incluziuni gazoase.

Profesorul Oleg Siidra spune că atomul de cupru din structura cristalină a petrovitului prezintă o coordonare foarte rară a şapte atomi de oxigen. Mineralul este format din atomi de oxigen, sulfur de sodiu şi cupru, iar micile găuri din mineral sunt conectate de canale prin care se mişcă atomii de sodiu.

Se crede că această structură a petrovitului este promiţătoare pentru conductivitatea ionică, astfel încât petrovitul ar putea fi folosit drept catod în bateriile de tip sodiu-ion. Cea mai mare provocare care împiedică acest lucru este cantitatea mică a metalului de tranziţie (cuprul, în acest caz) pe care îl are petrovitul şi structura sa cristalină.

Nu este un lucru neobişnuit ca oamenii de ştiinţă să descopere un nou mineral, notează cei de la SlashGear. Între 2008 şi 2017, noi minerale au fost descoperite în peninsula Kola, deşertul Negev, Grecia, Tanzania, Africa de Sud, sau Iordania, printre alte locaţii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite