Oamenii de ştiinţă nu ar putea opri un asteroid periculos să lovească Europa în termen de şase luni, arată o simulare NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O simulare NASA la care au participat agenţiile spaţiale europene şi americane a descoperit că experţii nu ar putea opri un asteroid să lovească Europa dacă ar avea şase luni la dispoziţie în acest sens, relatează Business Insider.

Un grup de experţi de la agenţiile spaţiale europene şi americane au participat la o simulare NASA de o săptămână, potrivit următorului scenariu ipotetic: Un asteroid aflat la circa 56 de milioane de kilometri distanţă de Pământ s-ar îndrepta către Europa şi ar putea lovi în următoarele şase luni.

Sarcina lor era ca, pe măsură ce ar fi avut mai multe date despre dimensiunea, traiectoria şi probabilităţile de impact ale asteroidului, să găsească un mijloc de a-l opri. Experţii au conchis însă că nu pot face nimic în intervalul de timp de şase luni până la impact, întrucât niciuna din tehnologiile disponibile nu sunt de ajutor în acest scop.

„Aceste exerciţii au scopul de a ajuta comunitatea de apărare planetară să comunice între ei şi cu guverne pentru a asigura coordonarea în cazul unei potenţiale ameninţări de impact identificate în viitor”, a transmis biroul de presă al NASA.

Scenariul NASA 

Ziua 1: Asteroidul numit 2021PDC detectat pe 19 aprilie are o probabilitate de 5% să lovească planeta pe 20 octombrie.

Ziua 2: e 2 mai şi noile calcule ale traiectoriei arată că asteroidul va lovi aproape cert ori Europa, ori nordul Africii. Experţii au avut în vedere mai multe tipuri de misiuni în care asteroidul să fie distrus sau deviat.

„Dacă scenariul ipotetic s-ar petrece în realitate, nu am fi capabili să lansăm o navă spaţială în termen atât de scurt având în vedere capacităţile actuale”, au conchis participanţii la studiu.

„O misiune de deviere printr-un dispozitiv nuclear ar putea reduce considerabil riscul unui impact distructiv”, au descoperit ei.

Totuşi, în funcţie de mărimea obiectului cosmic, stipulat a avea diametrul între 36 de metri şi câteva sute de kilometri, şansa de reuşită a unui focos nuclear are un grad de incertitudine important.

Ziua 3: e 30 iunie şi estimările sunt sumbre - calculele traiectoriei arată că asteroidul se îndreaptă către estul Europei.

Ziua 4: Cu o săptămână înainte de impact, sunt şanse de 99% ca asteroidul să aterizeze undeva în apropierea frontierelor dintre Germania, Republica Cehia şi Austria. Explozia va fi la fel de puternică ca detonarea unei bombe nucleare. Singurul lucru de făcut este evacuarea populaţiei în timp util.

Deşi probabil că în realitate astronomii ar fi capabili să detecteze un asteroid precum 2021PDC cu mult mai devreme decât şase luni, nu toate obiectele cosmice potenţial periculoase pot fi descoperite devreme, iar unele, deloc.

Potrivit NASA, doar circa o treime din populaţia de asteroizi poate reprezenta o ameninţare pentru Pământ, agenţia lansând un program pentru identificarea unor asteroizi sau obiecte cosmice de 140 de metri şi mai mari.

În ultimii ani, agenţiile spaţiale de monitorizare au ratat obiecte cosmice apropiate de orbita Pământului - de pildă, în iulie, telescopul spaţial NASA a detectat cometa Neowise, o bucată de gheaţă cu diametru de 4.8 kilometri, la circa 102 milioane de kilometri de Pământ, cu doar patru luni înainte.

În 2013, un meteorit cu diamtreu de aproape 20 de metri a intrat în atmosferă cu 40.000 mile pe oră şi a explodat deasupra oraşului Celeabinsk din Rusia, provocând pagube materiale şi rănind peste 1.400 de oameni.

Anul acesta, NASA se pregăteşte să lanseze testul de redirecţionare dublă a asteroizilor (DART) prin care să schimbe orbita asteroidului Dimorphos - nepericulos pentru Pământ - printr-o coliziune cu o navă spaţială.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite