Oamenii de ştiinţă spun că o parte a unei rachete s-a prăbuşit pe Lună VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Spaţială Europeană estimează că există acum 36.500 de bucăţi de deşeuri spaţiale mai mari de 10 cm Foto: BBC Peter Birtwhistle
Agenţia Spaţială Europeană estimează că există acum 36.500 de bucăţi de deşeuri spaţiale mai mari de 10 cm Foto: BBC Peter Birtwhistle

O parte a unei rachete s-ar fi prăbuşit pe partea îndepărtată a Lunii, spun oamenii de ştiinţă, care se aşteaptă ca impactul să fi avut loc vineri la ora 12:25 GMT. Racheta cântăreşte circa trei tone şi a fost urmărită timp de câţiva ani în spaţiu, dar originea ei nu se cunoaşte cu exactitate.

La început, astronomii au crezut că ar fi aparţinut companiei SpaceX a lui Elon Musk, apoi au spus că este a unei companii chinezeşti, dar China neagă, conform BBC.

Efectele impactului asupra Lunii ar trebui să fie minore: ar fi creat un mic crater şi un val de praf. 

Oamenii de ştiinţă speră să obţină confirmarea în următoarele zile sau săptămâni. 

Aceast obiect a fost văzută pentru prima dată de pe Pământ în martie 2015. Un studiu spaţial finanţat de NASA în Arizona a observat-o, dar şi-a pierdut rapid interesul când s-a demonstrat că obiectul nu era un asteroid. 

Această parte de rachetă este cunoscută sub denumirea de „gunoi spaţial” - hardware aruncat din misiuni sau sateliţi care au rămas fără combustibil sau energie, pentru a se putea întoarce pe Pământ. 

Unele bucăţi de gunoi spaţial sunt mai aproape de noi, chiar deasupra Pământului, dar altele, precum aceasta, sunt la mii de kilometri depărtare pe orbită, departe de atmosfera Pământului. 

Agenţia Spaţială Europeană estimează că există acum 36.500 de bucăţi de deşeuri spaţiale mai mari de 10 cm. 

Niciun program spaţial sau universitate nu urmăreşte în mod oficial deşeurile spaţiale. Deci, depinde de o mână mică de astronomi voluntari care îşi petrec timpul liber făcând calcule.

La şase săptămâni după ce boosterul a fost văzut pentru prima dată, Peter Birtwhistle, în vârstă de 63 de ani, urmărea cerul căutând asteroizi, iar telescopul său a prins un punct mic de lumină care se întindea pe cer.

Calculele au sugerat că era parte dintr-o rachetă, a declarat el pentru BBC News.

Deşeurile spaţiale scad în vizibilitate şi dispar, adesea în mod imprevizibil.

Timp de şapte ani, abia a reuşit să mai observe acea parte de rachetă - până în ianuarie, când a reapărut.

„Am salvat câteva imagini când a trecut aproape de Pământ”, a explicat el.

I-a trimis pozele sale astronomului şi cercetător de date Bill Gray. El este expertul care o identificase anterior ca fiind un booster al SpaceX care se îndreaptă spre Lună.

Dar urmărirea gunoiului spaţial este adesea „muncă de detectiv”, explică Gray.

Însemnele rachetei nu pot fi văzute - astronomii trebuie să-i pună cap la cap identitatea urmărindu-i traseul înapoi prin spaţiu. Apoi, ei potrivesc orbita cu datele şi locaţiile lansărilor de rachete şi traiectoriile.

Dar unele misiuni spaţiale, inclusiv cele ale Chinei, nu îşi fac publice rutele.

La câteva săptămâni după ce a identificat-o ca fiind a SpaceX, un alt observator i-a trimis lui Gray noi date.

El a recalculat şi a concluzionat că este o parte  unei rachete din misiunea Chinei Chang'e 5-T1, lansată în octombrie 2014.

China a negat acest lucru, spunând că boosterul rachetei sale a reintrat în atmosfera Pământului şi a ars. 

„Sunt 99,9% sigur că este China 5-T1”, spune Gray. În realitate, nu vom fi niciodată siguri.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite