Pământul a intrat în a şasea extincţie în masă, care ar putea duce inclusiv la dispariţia speciei umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
75% din speciile cunoscute astăzi ar putea să nu mai existe după doua generaţii FOTO AP
75% din speciile cunoscute astăzi ar putea să nu mai existe după doua generaţii FOTO AP

În urmă cu 65 de milioane de ani, dinozaurii au dispărut în ceea ce este cunoscut sub numele de a cincea extincţie în masă care a afectat Planeta. Acum Pământul a intrat într-o nouă etapă de extincţie, iar oamenii ar putea fi principalii responsabili, arată un nou studiu publicat în revista „Science Advances“ şi citat de CNN.

Precedentele extincţii au fost cauzate de dezastre naturale de amploare, de la meteoriţi la erupţii vulcanice devastatoare, însă de data aceasta cercetătorii susţin că responsabilitatea îi aparţine omului, prin schimbările pe care le-a exercitat asupra mediului, prin defrişări, braconaj, pescuit excesiv sau încălzirea globală. 

Raportul, întocmit de oameni de ştiinţă de la universităţi de top precum Stanford, Princeton şi Berkeley, atrage atenţia că ritmul în care dispar speciile de vertebrate a crescut de 114 ori.

„Dacă această tendinţa va continua, viaţa va avea nevoie de milioane de ani să îşi revină, iar specia noastră probabil va disparea la început“, susţine autorul principal al studiului, Gerardo Ceballos, potrivit „The Independent“.

Specii în pericol de dispariţie 

Cercetătorii care au analizat rata de extincţie a vertebratelor au constatat că, din 1900, în jur de 477 de specii au dispărut, rata de extincţie fiind de peste 100 de ori mai mare decât în perioadele în care Pământul nu trecea printr-o astfel de fază. Dacă oamenii nu erau principala sursă care să ducă la extincţia lor, doar 9 specii ar fi dispărut. Din acest motiv, cercetătorii se tem că 75% din speciile cunoscute astăzi ar putea să nu mai existe după doua generaţii. 

„Există exemple de specii din întreaga lume care sunt, în esenţă, nişte zombi. Ne tăiem craca de sub picioare“, atrage atenţia şi Paul Ehrlich, profesor la Universitatea Stanford.

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) spune că cel puţin 50 de specii de animale se apropie de dispariţie în fiecare an.

image

În jur de 40% din totalul amfibienilor şi 25% din mamiferele sunt ameninţate cu dispariţia, iar lemurii se confruntă cu o adevărată luptă pentru supravieţuire: 94% din toţi lemurii riscă extincţia. Pe lângă faptul că habitatul lor din Madagascar este distrus de exploatarea forestieră ilegală, lumurii sunt vânaţi şi pentru carnea lor. 

„Putem face o schimbare majoră, pentru a nu fi noi generaţia responsabilă de ştergerea de pe suprafaţa pământului a trei sferturi din formele de viaţă de pe Terra“, spune Anthony Barnosky, biolog la Universitatea Berkeley.

Biodiversitatea asigură funcţii importante, printre care aerul din atmosferă şi purificarea apei potabile - viaţa aşa cum o ştim depinde de un nivel ridicat al diversităţii speciilor, spun oamenii de ştiinţă.

„Oamenii cred că dispariţia speciilor nu înseamnă nimic grav, pentru că cercetătorii nu pot prezice cu exactitate când acest fenoment ar putea duce la prăbuşirea lumii. Problema este că mediul nostru este asemeni unui zid de cărămidă: va rezista dacă scoţi una, şi încă una, dar, în cele din urmă, este nevoie de înlăturarea unei singure cărămizi pentru ca totul să se năruie deodată“, spune Ceballos. 

Ce poate face omenirea 

Barnosky spune că există o serie de măsuri pe care oamenii le pot lua, transmite CNN:

- Redu amprenta de carbon (emisiile de dioxid de carbon care rezultă din activităţile zilnice) - pentru a împiedica schimbările climatice să ajungă sub niveluri critice.  Amprenta de carbon se poate calcula accesând site-ul www.generatiaverde.ro

- Nu cumpăra produse fabricate din specii aflate pe cale de dispariţie - fildeş, blănuri de animale sau coarne de rinocer

- Mănâncă mai puţină de carne - în prezent, 40% din suprafaţa Pământului este cultivată, iar dacă  terenurile folosite pentru a hrăni animalele ar fi folosite pentru a asigura hrana oamenilor, am avea la dispoziţie 50-70% mai multe calorii, suficient pentru a alimenta un miliard de oameni în plus. Aceasta ar elimina necesitatea de a distruge ecosistemele naturale precum pădurile tropicale, pentru terenuri agricole.

„Uşor, uşor, oamenii înţeleg nevoia de shimbare. Dar indiferent ce decidem să facem în următorii 10-15 ani, vom hotărî viitorul biodiversităţii pe Pământ“, spune Barnosky. 

În ultimii 540 de milioane de ani au avut loc cinci mari fenomene de acest fel. Ultima dintre ele, provocată de impactul cu un meteorit în zona Peninsulei Yucatan (Mexic), a avut loc în Cretacic şi a dus la pierderea a 76% din specii, inclusiv a dinozaurilor.

Grafic
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite