Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Patru astronauţi amatori au ajuns pe orbita terestră într-o misiune privată în jurul Pământului VIDEO

2
16 Sep 2021 08:04:49
Autor: Lorena Mihăilă
Foto> JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Foto> JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Patru astronauţi amatori au ajuns, la primele ore ale zilei de joi, pe orbita terestră într-o misiune privată de trei zile în jurul Pământului.

Echipaju Inspiration4, alcătuit dintr-un miliardar şi trei „cetăţeni obişnuiţi”, a decolat de la Kennedy Space Center din Florida într-o capsulă Dragon ataşată unei rachete SpaceX.
 
În următoarele trei zile, echipajul va face înconjurul Pământului de 15 ori, timp în care va efectua câteva experimente ştiinţifice.
 
Acesta este un punct important pentru turismul spaţial, după călătoriile lui Richard Branson şi Jeff Bezos, având în vedere că la bord nu se află niciun astronaut profesionist.
 
În urma acestei misiuni, vor exista două vizite private pe Staţia Spaţială Internaţională - una în octombrie, când vor ajunge acolo un cineast rus şi o actriţă, şi o alta, la începutul noului an, potrivit BBC.
 
Echipajul Inspiration4 format din Jared Issacman, miliardarul în vârstă de 38 de ani care a iniţiat misiunea, Hayley Arceneaux, Sian Proctor şi Chris Sembroski s-a pregătit cinci luni cu SpaceX pentru această incursiune.
 
 Ei au făcut fitness la altitudine, antrenamente de centrifugă, microgravitaţie în simulator, proceduri de urgenţă, cursuri speciale şi au fost verificaţi medical, scrie The Verge. 
 
Sistemele de la bord vor controla capsula lor şi vor fi supravegheate de echipele SpaceX de la sol.
 
Dragon nu se va apropia de SSI. „Zborul liber” are o altitudine ţintă de 575 kilometri, cu aproximativ 150 de km deasupra laboratorului care orbitează şi undeva la înălţimea de la care telescopul Hubble observă cosmosul.
 
Succesul misiunii ar putea inaugura o nouă eră în turismul spaţial comercial, mai multe companii concurând deja să atragă clienţi bogaţi, dispuşi să achite o mică avere pentru a experimenta euforia unei călătorii supersonice, câteva minute de imponderabilitate şi spectacolul vizual al spaţiului cosmic.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Realist
16.09.2021, 09:38:01

Cred ca abia acest zbor poate fi considerat ca primul zbor comercial privat din istoria Terrei. Este o piatra de hotar despre care vom povesti nepotilor. Si un pas mai aproape de scenariile filmelor si romanelor SF in care companiile private fac legea (si) in spatiu.

+9 (9 voturi)
Eduard
16.09.2021, 12:11:47

Daca doamne fereste se intampla ceva, vor intra in panica si vor deschide usa sa sara afara ! Din afacere serioasa incet incet se manelizeaza si calatoriile cosmice !

+9 (9 voturi)
Modifică Setările