Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Pentru 11 milioane de brazilieni, Pământul este plat: „Aţi văzut vreodată turnul Eiffel înclinat?“

11
28 Feb 2020 14:48:55
Autor: Andrei Brînduşescu
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

O statistică realizată de Institutul Datafolha arată că mai mult de 11 milioane de brazilieni cred că Pământul este plat. Aceştia însumează 7% din totalul populaţiei ţării sud-americane.

Conform datelor obţinute de Institut, majoritatea celor convinşi că Pământul este plat sunt bărbaţi, adesea catolici sau evanghelici, cu o educaţie precară. Aceştia au format adevărate comunităţi, reunite sub un singur crez: că Terra nu poate fi altceva decât plată şi staţionară.

”Singura mea certitudine este că voi muri şi că Pământul este plat” spune Ricardo, proprietarul unui restaurant din Sao Paulo care a devenit un sediu de reuniuni pentru ”terraplatiştii” din apropiere, conform Agerpres, citat de Digi24.

Întrebat care este explicaţia pentru credinţa sa, bărbatul râde şi spune că ”râsul este prima reacţie a oamenilor atunci când le spui că tu eşti de părere că Pământul e plat”. Totuşi, oferă până la urmă un răspuns, spunând: ”pentru că acesta este adevărul şi pentru că îi trezeşte pe oameni la realitate”.

Consilier al preşedintelui, adept al teoriei Pământului plat

Unul dintre cei mai cunoscuţi adepţi ai teoriei Pământului plat este chiar un consilier al preşedintelui brazilian, Jair Bolsonaro, pe numele său Olavo de Carvalho. Acesta este un fost astrolog, şi într-un mesaj publicat pe Twitter, afirmă: "Nu pot, pentru moment, să resping înregistrările video ce arată că suprafeţele acvatice sunt plane".

Un alt nume celebru printre brazilienii care cred că Terra are margini este Afonso de Vasconcelos, un doctor în geofizică de la Universitatea Sao Paulo, refugiat în Statele Unite şi proprietarul unui canal de YouTube denumit ”Ciencia de Verdade” (Ştiinţa adevărului), care numără peste 345.000 de abonaţi.

”Terraplatiştii” au un inamic foarte clar, despre care cred că manipulează imagini din satelit: NASA. ”Omul nu a păşit niciodată pe Lună, este un montaj” sau ”Aţi văzut vreodată turnul Eiffel înclinat în imaginile din satelit?” sunt câteva dintre frazele pe care această comunitate încearcă să le folosească pentru a motiva că NASA este, de fapt, inamicul adevărului.

Explicaţia pentru care oamenii nu pot vedea curbura Pământului este una destul de simplă, conform lui Roberto Costa, un astronom de la Universitatea Sao Paulo: ”Pentru a zări curbura, ar trebui să te afli la o altitudine dublă decât cea a unui zbor comercial, adică la 20.000 de metri".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Foangǎ
28.02.2020, 16:49:27

Sa faca un sondaj din asta si in Romania, nu m-as mira sa ii depasim pe brazilieni la procentul de imbecili care cred ca Pamantul e plat. La noi a fost recent una din asta candidata la presedintie!

+5 (7 voturi)
lucian Marius
28.02.2020, 16:57:53

No coment....Nu stiu daca desteptaciunea sau istetimea are margini dar sigur prostia nu are.Probabil calatoria in timp este posibila,oamenii astia vin din evul mediu de undeva dinainte de 1400 sau 1500 (in 1473 s-a nascut Nicolaus Copernic)

+3 (5 voturi)
wolf
28.02.2020, 17:43:21

Sunt cu mult mai prosti decat oamenii din Evul Mediu, deoarece atunci era cunoscut faptul ca pamantul este rotund si nici biserica n-a contestat vreodata acest lucru. Inca din Grecia antica se stia ca pamantul este rotund iar celebrul matematician Eratostene chiar a reusit sa-i determine cu mare precizie circumferinta. Cei care sustin ca pamantul este plat sunt doar niste idioti si nu merita bagati in seama.

+5 (7 voturi)
lucian Marius
28.02.2020, 21:10:54

Nu confunda Grecia antica cu evul mediu si anii 1500 Grecii erau cu mult peste cei din evul mediu.Cat despre faptul ca biserica ca biserica nu a contestat ca pamantul e rotund...eronat.Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru afirmatia asta iar Galiilei a scapat prin urechile acului de acceasi soarta .Chiar a trebuit sa-si retracteze teoriile ca sa scape.

+1 (5 voturi)
Aurel Paun
28.02.2020, 18:12:09

Ignoranta a ajuns la varful statului brazilian. In concluzie, nu numai in Romania sunt analfabeti cu diploma, este plina lumea de prosti incapatanati. Vorba proverbului: Daca nu este fudul prostul parca nu e prost destul.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)