Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Plante din vremuri de mult apuse se pot reproduce în Marea Britanie după 60 de milioane de ani, datorită încălzirii globale

2
22 Aug 2019 16:06:50
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via Ventnor Botanical Gardens
FOTO via Ventnor Botanical Gardens

Plantele Cycas din insula Wight au produs, pentru prima dată în 60 de milioane de ani, conuri masculine şi feminine în exterior. Botaniştii spun că acest eveniment este un semn clar al încălzirii globale.

Două plante de tipul Cycas revoluta, un soi primitiv de arbore care acoperea planeta acum 280 de milioane de ani, au produs conuri în zonele stâncoase protejate ale grădinii botanice Ventnor, din insula Wight.

Această specie de plante este nativă în Japonia şi în mod normal poate fi găsită doar ca plantă de interior în Marea Britanie. Acum însă, una dintre plantele grădinii a produs primul con de sex feminin din Marea Britanie, în exterior.

Plantele cycas trăiau în ceea ce este acum Marea Britanie cu milioane de ani în urmă, fosile ale plantelor fiind descoperite în stratul de piatră ce se întinde de la insula Wight până pe coasta Dorset. În acea perioadă, climatul Pământului avea nivele ridicate de dioxid de carbon, produs natural.

”Pentru prima dată în 60 de milioane de ani, în Marea Britani, avem un con mascul şi unul femelă în acelaşi timp” spune Chris Kidd, custodele grădinilor botanice Ventnor, citat de Guardian. ”Este un indicator puternic al schimbărilor climatice” a adăugat acesta.

Conform lui Kidd, producţia de conuri a plantelor a fost influenţată de temperaturile record înregistrate în vara trecută şi vara aceasta, fiind ajutată şi de iarna uşoară prin care a trecut Marea Britanie.

În Japonia, ţara lor de baştină, Cycas revoluta sunt polenizate de cărăbuşi, însă în grădina botanică planta cu conul masculin se află la o distanţă destul de mare de cea care are conul feminin, astfel încât polenul va fi transferat de la una la alta în mână, în aproximativ o săptămână.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

cloudvick
22.08.2019, 17:59:12

datorita incalzirii globale, in marea britanie, nu numai ca se pot reproduce plante exotice dar si populatia a devenit mai exotica de asemenea

+2 (2 voturi)
Dream Pervertor
23.08.2019, 07:15:27

...feriga aia din poza seamana cu mecla lui Boris Johnson!