Plantele emit ultrasunete în condiţii de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Costel Crângan
FOTO Costel Crângan

Potrivit unui studiu mai puţin obişnuit, plantele emit ultrasunete atunci când sunt rupte sau când trăiesc în condiţii de secetă,relatează Livescience.

Cercetătorii Universităţii din Tel Aviv, conform unui studiu recent,  spun că plantele, asemenea oamenilor sau animalelor, pot produce „ţipete” în anumite momentele de criză. Aceştia au pus microfoane speciale pentru a verifica plantele tomate şi de tutun şi au constatat că sunt emise ultrasunete pe care oamenii nu le pot auzi.

Studiul consideră că unele animale şi plantele pot să audă sunetele pe care le emite o plantă. Omul ar putea să audă aceste ultrasunete dacă ar folosi ustensilele corecte. Noua descoperire ar putea să ajute agricultura şi să ofere date mult mai precise referitoare la cât de bine se dezvoltă anumite culturi pe anumite tipuri de sol sau care este cantitatea de apă de care au nevoie.

Pe lângă ultrasunetele pe care oamenii nu le pot percepe, plantele suferă şi anumite schimbări de formă, structură chimică şi culoare atunci când, de exemplu, sunt rupte de un animal erbivor pentru a fi mâncate. De asemenea, cercetările sugerează că plantele reacţionează la alte sunete din mediul înconjurător.

Edward Farmer, profesor al Universităţii din Lausanne, răspunde cu scepticism noilor descoperiri şi spune că sunetele înregistrate pot avea alte surse, cum ar fi procesul de uscare a solului sau pot apărea sunete care nu pot fi controlate şi care provoacă confuzie.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite