Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează spre Rusia

5
6 Feb 2019 09:25:01
Autor: News.ro
Foto CNN.com
Foto CNN.com

Polul Nord magnetic al Pământului se deplasează spre Rusia, iar mişcarea este atât de rapidă încât ar putea cauza probleme pentru sistemele de navigare şi hărţile telefoanelor inteligente, scrie CNN.

Spre deosebire de polul Nord geografic, care este fix, cel magnetic a migrat uşor din 1831, când a fost măsurat prima dată, de-a lungul arhipelagului arctic canadian spre Rusia.

Deplasarea către Siberia s-a accelerat în ultimii ani, cu aproximativ 55 de kilometri pe an, şi i-a forţat pe oamenii de ştiinţă să actualizeze Modelul Magnetic Mondial, folosit de sistemele de navigare civile, de armatele americană şi britanică, cu un an înainte de termen.

„Din cauza variaţiilor neplanificate în regiunea arctică, cercetătorii au lansat un nou model care să reprezinte mai exact schimbarea câmpului magnetic între 2015 şi prezent”, a transmis luni National Centers for Environmental Information de la National Oceanic and Atmospheric Administration.

Modelul, comandat de agenţiile militare britanică şi americană, este înnoit la fiecare cinci ani, cel mai recent, în 2015. Noua variantă va asigura o navigare sigură pentru aplicaţiile militare, liniile aeriene comerciale, operaţiunile de căutare şi salvare.

În ceea ce priveşte scopurile civile, schimbările vor fi limitate la latitudini de peste 55 de grade. „Pentru cei mai mulţi utilizatori aflaţi sub 55 de grade nord nu există o diferenţă reală”, a declarat pentru CNN Ciaran Beggan, geofizician la British Geological Survey, care realizează harta pentru NOAA.

Oamenii de ştiinţă au remarcat schimbarea în 2018, mulţumită „unei mari cantităţi de informaţii venite din satelit”, care arătau că polul s-a mutat mult dincolo de zona anticipată, a mai spus Beggan.

El a explicat că acest fapt este cauzat de procese din interiorul planetei. Câmpul magnetic al Pământului este creat în materialul lichid al miezului său, format din fier şi nichel. 

Beggan a precizat că nu există motive de îngrijorare: „Este un comportament neobişnuit, în termeni istorici, însă la scară geologică nu este neobişnuit. Câmpul magnetic se schimbă continuu, dar asta se întâmplă parţial din cauza comportamentului său natural”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Radu Mircea
6.02.2019, 09:31:38

# Lacomi rusii astia ... Dupa tezaurul nostru vor sa fure si Polu' Nord ... Nu-i mai satura Dumnezeu .....

+3 (5 voturi)
Vasile Naftuli
6.02.2019, 11:06:37

Și polul Sud magnetic nu se schimbă concomitent cu cel nordic? Oare nu sunt și modificări climatice și de altă natură?

dominic paul
6.02.2019, 12:21:25

Ce va mai place sa exagerati! Polul Nord Magnetic se deplaseaza pe un cerc in jurul Polului Nord Geografic, asa ca nu are cum sa ajunga in Rusia, Siberia, China sau Australia.

0 (0 voturi)
Foghorn Leghorn
6.02.2019, 14:51:12

Numai cerc nu e asta... https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Magnetic_North_Pole_Positions_2015.svg

+1 (1 vot)
Index 4.2
7.02.2019, 00:16:44

Incepe WWIII daca6 totzi se indreapta catre Rusia, inclusiv Polul Nord, pe totzi ii trage atza acolo , si pe magnetzi.