Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Prima demonstraţie de apărare planetară: o navă spaţială NASA se va ciocni cu un asteroid pentru a-i modifica orbita

2
8 Oct 2021 08:42:58
Autor: Călin Gavrilaş
Sondă apropiindu-se de un asteroid FOTO Shutterstock
Sondă apropiindu-se de un asteroid FOTO Shutterstock

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk, de la baza spaţială Vandenberg din California.

În septembrie 2022, asteroidul Didymos şi Dimorphos (o mică Lună a acestui asteroid) vor fi destul de aproape de Pământ, la circa 11 milioane de kilometri. NASA va lansa o navetă spaţială care va intra intenţionat în coliziune cu Dimorphos pentru a-i modifica orbita.
 
Va fi prima demonstraţie reală a unei tehnologii de apărare planetară, scrie CNN, citat de Digi 24.
 
Este practic transpunerea în realitate a scenariului din blockbuster-ul Armaggedon, în care Bruce Willis a avut misiunea de a salva omenirea de la impactul cu un asteroid gigantic.   
 
Naveta DART va intra intenţionat în coliziune cu Dimorphos pentru a-i modifica orbita în jurul asteroidului Didymos, potrivit NASA. Coliziunea va fi înregistrată de LICIACube, un satelit care va însoţi misiunea şi care se va desprinde de DART înainte de impact, pentru a filma evenimentul. 
 
„Astronomii vor putea compara observaţiile de la mai multe telescoape de pe Terra înainte şi după impact pentru a vedea cât de mult s-a modificat orbita lui Dimorphos”, a declarat Tom Statler, cercetător NASA în cadrul programului DART.
 
La câţiva ani după impact, o altă misiune, Hera, a Agenţiei Spaţiale Europene, va fi lansată pentru a face noi observaţii asupra binomului Didymos - Dimorphos.
 
DART se va lovi de Dimorphos cu o viteză de aproape 24.000 de kilometri pe oră.
 
Impactul va modifica viteza lui Dimorphos pe orbita în jurul asteroidului Didymos cu 1%, ceea ce nu pare mult, dar va modifica perioada de orbitare cu câteva minute. Această modificare va putea fi observată şi măsurată cu telescoapele de pe Terra.
 
Datele culese de misiunile DART şi Hera vor contribui la strategiile de apărare planetară, ajutând la a înţelege ce tip de forţă este necesară pentru a modifica orbita unui asteroid din apropierea Pământului, care ar putea lovi planeta noastră în viitor.
 
Citeşte şi: 
 
Un producător şi o actriţă din Rusia au ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a filma prima producţie în spaţiu
 
Misiunea NASA pe asteroidul Bennu a luat sfârşit şi sonda a pornit spre Pământ cu o „capsulă a timpului”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Realist
8.10.2021, 09:35:44

Remarcabila premiera, inca una in contul lui Elon Musk !!

+13 (13 voturi)
Dan Petrescu
8.10.2021, 12:13:48

Noi ne jucăm cu focul ...cine ne garantează că undeva într-un viitor apropiat ori îndepărtat această acțiune nu poate să aibă repercusiuni nefaste pentru noi ori pentru altă civilizație ori planetă aflată la început de drum...un drum promițător care să permită odată cîndva ,viață. Totul căpăta logica dacă viața pe pămînt era sub o amenințare directă și iminentă însă acest joc cu hazardul este nu doar periculos ci și nociv ,atît pentru prezent cît mai ales pentru viitor.

+9 (15 voturi)
Modifică Setările