Prima explicaţie oficială în cazul dispariţiei misterioase a unei staţii subacvatice din Marea Baltică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce o staţie subacvatică a dispărut fără urmă, la sfârşitul lunii trecute, de pe fundul Mării Baltice, coordonatorul proiectului ştiinţific din care construcţia făcea parte a oferit o primă explicaţie pentru misteriosul eveniment, scrie Science Magazine.

Chiar dacă poliţia caută în continuare dovezi clare în această privinţă, iar staţia încă nu a fost găsită, Hermann Bange, coordonatorul proiectului de la centrul de cercetare marină din Kiel, a anunţat că, cel mai probabil, un vas de pescuit, intrat ilegal în zona delimitată doar pentru activităţi de cercetare, a cauzat dispariţia staţiei. Mai exact, acesta crede că staţia a fost fie lovită de ancora vasului, fie prinsă în aparatura de pescuit, lucru cea a dus la ruptura elementelor de siguranţă care o ţineau în locul respectiv.

Cu toate că zona maritimă din preajma staţiei este una de cercetare, unde niciun vas, conform legii germane, nu are voie să pătrundă, Bange spune că reglementările sunt adesea ignorate de pescari. „Vasele de pescuit au transmiţătoare care îi atenţionează pe cei care le conduc că au intrat într-o zonă de cercetare ştiinţifică, dar pur şi simplu aceştia le închid”, a explicat acesta. În prezent, investigaţia poliţiei germane se concentrează pe urmărirea acestei piste, poliţiştii întrebând turiştii campaţi în apropiere dacă au observat vreun vas care să se apropie de zona respectivă în dimineaţa zilei de 21 august, atunci când contactul cu staţia a fost pierdut.

Bange îşi sprijină ipoteza şi pe descoperirile făcute de scafandri. Aceştia au găsit urme pe fundul mării care sugerează că staţia ar fi fost târâtă pentru o anumită distanţă. ”Dar urmele se termină la un moment dat, iar staţia de observare nu este de găsit”, a spus acesta, adăugând că a fost găsit şi un fragment dintr-un senzor distrus. Săptămâna această, scafandrii vor relua căutările, iar centrul de cercetare marină GEOMAR va utiliza un sonar pentru a căuta are fragmente din echipament.

Staţia subacvatică se afla pe fundul mării din luna decembrie a anului 2016, având o valoare de 300,000 de euro. Pe 21 august, informaţiile transmise de staţie s-au oprit brusc, iar scafandrii trimişi săptămâna următoare să investigheze ce s-a întâmplat au fost şocaţi când au mai găsit doar un cablu de transmisie rupt. Având o greutate de peste o jumătate de tonă, specialiştii germani au exclus explicaţiile conform cărora construcţia ar fi fost distrusă de furtuni, curenţi maritimi puternici sau animale acvatice de mari dimensiuni. 

Dacă staţia nu va fi găsită ori este foarte deteriorată, Bange spune că înlocuirea ei poate dura până la un an de zile. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite