Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Primele imagini trimise de pe Marte de roverul Zhurong, un selfie şi o imagine alb-negru

9
21 May 2021 14:59:52
Autor: Adrian Pogîngeanu
Selfie pe marte al roverului Zhurong. FOTO Administraţia Naţională a Spaţiului din China
Selfie pe marte al roverului Zhurong. FOTO Administraţia Naţională a Spaţiului din China

Ambiţioasa misiune chineză pe Marte, Tianwen-1, care implică trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi un robot teleghidat, Zhurong a dezvaluit miercuri, 19 mai, primele imagini din noua casă a roverului Zhurong.

Zhurong a aterizat pe planeta roşie în weekend, făcând din China a doua ţară care a plasat un rover pe suprafaţa marţiană. Administraţia Naţională a Spaţiului din China (CNSA) a prezentat o fotografie alb-negru de pe camera de evitare a obstacolelor, a maşinii cu şase roţi, şi o imagine color de pe camera de navigare din spate.

Zhurong se află în Utopia Planitia, o regiune de câmpie care a fost vizitată de misiunea NASA Viking 2 în anii 1970. Peisajul surprins de rover-ul chinezesc pare familiar marţian. Este stâncos şi prăfuit, iar imaginea color prezintă nuanţa roşiatică distinctă a planetei. Imaginea oferă o vedere asupra panourilor solare şi a antenei roverului.

Imaginea alb-negru arată rampa încorporată în asolizor extinsă până la sol pentru a permite roverului alimentat cu energie solară să circule pe suprafaţa planetei. "Direcţia de înaintare în teren a rover-ului este clar vizibilă în imagine, iar orizontul lui Marte apare curbat datorită lentilei cu unghi larg ", a scris CNSA într-un comunicat.

Un oficial CNSA a sugerat iniţial că ar putea dura până la sfârşitul lunii pentru ca Zhurong să trimită primele imagini, dar rapiditatea pare să indice că echipamentul este în stare bună, iar releul de comunicaţii dintre rover şi orbitatorul Tianwen-1 funcţional.

Ca bonus, CNSA a dezvăluit un GIF de 5 secunde care arată când asolizorul se separă de orbitator, parte a procesului de aterizare.
 
Cu Zhurong în funcţiune, asta înseamnă că acum există trei rover-uri operaţionale pe Marte: Curisity şi Perseverance ale NASA şi rover-ul chinezesc. Zhurong va investiga Utopia Planitia, care ar putea ascunde un depozit de gheaţă îngropat.
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

IonIon Codreanu
21.05.2021, 15:27:39

Uluitoare realizare, dacă ne gândim la starea Chinei sub Mao!

-2 (8 voturi)
Flogea Aurelu
21.05.2021, 18:00:46

IonIon Codreanu au copiat astia si au furat de la americani cat cuprinde, i-au prostit pe rusi sa le dea documentatie si sint infiltrati pina in gar prin toata Europa. Sint cele mai performante copiatoare ale Pamantului.

-5 (7 voturi)
corect roman
21.05.2021, 19:16:44

Ca sa copiezi ceva in acest domeniu ar insemna ca obiectul copiat sa fi fost in uz de ceva timp.Aici nu este cazul.Posibil ca peste ceva timp sa ne arate si niste bolovani sau martieni adusi de pe Marte.Trebuie sa recunoastem ca sunt buni,China si din copiat face arta comparativ cu americanii care iau prin forta.

-5 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
21.05.2021, 18:01:33

Comentariu considerat abuziv.

Conductoru'
21.05.2021, 22:20:22

Macar sa faca publice cat mai multe imagini de pe Marte!Bine ca nu si-au numit agentia C-NASA ci doar CNSA, dar oricum e o realizare supernotabila care va creste concurenta in domeniu cu USA si Rusia.

-3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările