Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Primul zbor privat al SpaceX va avea la bord cel mai tânăr pasager american

1
23 Feb 2021 16:13:35
Autor: Andrei Brînduşescu

Hayley Arceneaux va deveni cea mai tânără persoană din SUA care ajunge în spaţiu, fiind inclusă pe lista de pasageri a primului zbor privat al celor de la SpaceX.

Anunţul includerii lui Arceneaux pe lista pasagerilor a fost făcut luni de Spitalul de Copii Saint Jude, locul în care tânăra de 29 de ani munceşte începând cu primăvara lui 2020. Arceneaux este o supravieţuitoare a unei bătălii cu cancerul osos, fiind tratată chiar la spitalul Saint Jude.

Zborul lui Arceneaux va marca mai multe premiere, aceasta devenind cel mai tânăr cetăţean american care va călători în spaţiu şi, de asemenea, primul astronaut cu o proteză. La vârsta de 10 ani, tânăra a suferit o operaţie la spitalul Saint Jude prin care o tijă din titan i-a fost implantată în femurul stâng.

Arceneaux are ocazional dureri în zona respectivă, şchiopătând, însă echipa medicală a SpaceX a declarat-o aptă pentru zbor, având rolul de ofiţer medical al echipajului şi depăşind-o astfel cu doi ani (dacă lansarea se va realiza în timp util) pe Sally Ride, cea care deţine actualmente recordul pentru cel mai tânăr cetăţean american lansat în spaţiu.

Arceneaux spune că bătălia sa cu cancerul a pregătit-o pentru acest moment şi a învăţat-o să se aştepte la neprevăzut şi că vrea să le arate tinerilor pacienţi cu cancer şi supravieţuitorilor acestei boli că „cerul nu mai este limita”.

Zborul va fi plătit de antreprenorul Jared Isaacman, care a anunţat pe 1 februarie că va oferi 100 de milioane de dolari spitalului Saint Jude. Isaacman va fi şi comandantul misiunii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

pathfinder
23.02.2021, 16:49:07

Isaacman?!? hi hi hi

-5 (9 voturi)
Modifică Setările