Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Profeţii ştiinţifice. Cum va arăta lumea peste 50 de ani: autostrăzi subacvatice şi clădiri „zgârie-pământ“

58
30 Aug 2019 21:02:33
Autor: Andrei Brînduşescu
FOTO via Samsung
FOTO via Samsung

Cu ocazia deschiderii unui nou magazin Samsung în King’s Cross, la Londra,  compania a vorbit cu mai mulţi academicieni şi a creat o imagine a lumii peste 50 de ani, formată din 10 predicţii.

Compania sud-coreeană deschide un nou ”experience space” în districtul King’s Cross, situat în nordul Londrei, iar cu această ocazie a întocmit un raport care examinează principalele modificări din domeniul tehnologiei în următorii 50 de ani.

Denumit ”Samsung KX50: The Future in Focus”, raportul sugerează că până în 2069, va exista o revoluţie în materie de transporturi: vor fi construite autostrăzi subacvatice ce vor lega Marea Britanie de Europa continentală şi alte regiuni, unde călătorii vor circula cu capsule de transport, ce îi vor duce la destinaţie într-un timp foarte scurt.

Folosirea taxiurilor şi a autobuzelor aeriene va fi din ce în ce mai frecventă în zonele urbane, dens populate, ca măsură de a opri congestionarea traficului. În plus, călătoriile pe distanţe lungi vor folosi rachete reutilizabile, capabile să zboare în straturile cele mai înalte ale atmosferei la viteze mari, pentru a reduce timpul unui drum Londra – New York la mai puţin de 30 de minute.

Construcţiile se mută în spaţiu şi în subteran

O altă inovaţie tehnologică pe care ar trebui să o vedem peste 50 de ani, conform raportului, sunt clădirile de tip ”zgârie-pământ”. Acestea vor fi clădiri zgârie-nori inversate, cu un număr mare de etaje subterane, capabile să reziste cutremurelor.

Şi casele care se pot curăţa singure vor deveni parte din normal peste 50 de ani. La apăsarea unui buton, acestea vor fi capabile să se ”îngrijească” singure, atunci când eşti plecat sau când dormi.

Clădirile nu se vor muta numai sub pământ, ci şi în spaţiu. În jumătate de deceniu, ne vom putea bucura de o vacanţă într-un hotel spaţial, care va orbita Luna sau alte planete, generând propria sa gravitaţie.

Sănătatea corpului, monitorizată constant

Odată cu progresele în materie de construcţii şi transport, vom remarca schimbări şi în domeniul medical. Implanturi capabile să monitorizeze starea de sănătate şi să ofere sfaturi cu privire la schimbările necesare vor fi puse în corpurile noastre. Cu ajutorul acestora, vom fi capabili să traducem orice limbă, astfel încât nu vor mai exista bariere în ceea ce priveşte comunicarea.

Evoluţia ştiinţei va permite şi printarea 3D a organelor, oferind astfel o variantă celor care necesită un transplant. Raportul indică şi câteva aspecte supraumane care vor fi dezvoltate, precum vederea pe timp de noapte, sau super-viteză.

Insectele vor deveni una dintre principalele noastre surse de proteine, şi vom avea inclusiv restaurante de tip fast-food care vor servi produse pe bază de insecte.

Sportul şi divertismentul, modificate şi ele

Nici activităţile recreative nu vor mai fi la fel ca cele din ziua de azi. Raportul prezice apariţia unor sporturi desfăşurate pe hoverboard-uri, asemănătoare cu cel imaginat de scriitoarea J.K.Rowling în seria ”Harry Potter”.

Mai mult, filmele şi jocurile vor fi şi ele modificate radical, cu ajutorul VR-ului. Costume cu senzori haptici, capabile să creeze senzaţia de atingere, ne vor putea păcăli cele cinci simţuri şi vor putea fi găsite în magazine, permiţându-ne astfel să simţim fizic experienţa unui film sau a unui joc video.

Poate că toate aceste predicţii par mult prea optimiste sau exagerate, însă recent am văzut deja progrese foarte mari în industria vehiculelor autonome, în doar câţiva ani. De asemenea, un viitor în care vei putea să experimentezi fizic un film sau un joc video nu pare foarte îndepărtat, ţinând cont de avansul tehnologic pe care îl vedem în domeniul VR.

Întrebaţi care dintre aceste previziuni şi-ar dori cel mai mult să devină realitate, britanicii au răspuns într-o majoritate covârşitoare, de 63%, că locuinţele care se pot curăţa singure sunt favoritele lor, urmate de implanturile capabile să monitorizeze sănătatea şi vehiculele zburătoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

cristian marius serban
30.08.2019, 21:08:17

Lumea viitorului va arata foarte bine fara ruserloci la suprafata terrei. :)

+6 (20 voturi)
Galeriu Crestinu
30.08.2019, 21:13:06

Comentariu considerat abuziv.

Constantin Caratase
30.08.2019, 21:16:15

Cam asta se prevedea a fi si acum 50 de ani. Din pacate, realitatea a ales alta cale: epuizarea planetei. Asa ca peste 50 de ani sa zicem mersi daca vom mai fi si atat. Ideal ar fi sa ne intoarcem sa traim din nou in copaci. Insa lucram cu spor ca asta sa nu se mai intample. Am inceput cu Amazonia...

0 (10 voturi)
Vasile Naftuli
30.08.2019, 21:26:14

Sper ca peste 50 ani să nu mai fie motoare cu ardere internă iar transportul să se facă majoritar aerian prin culoare spațiale de dirijare și noul sistem de propulsie să nu aibă deșeuri toxice. Mare parte a populaței să fie transferată pe Lună și Marte, cei mai dezvoltați tehnologic.

-6 (12 voturi)
Obozo Orwell
30.08.2019, 21:28:28

Adica ruserlocii se vor zgaria pe ochii invinetiti si vor ramane in zgarie-nori subterani, acolo unde se fac experiente cu uraniu? Fara vodca ??..:)))))))

+3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (58)