Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Proiectele Neuralink. Elon Musk vrea să implanteze cipuri în creierele oamenilor

15
28 Feb 2021 19:16:19
Autor: George-Andrei Cristescu
Elon Musk FOTO EPA-EFE
Elon Musk FOTO EPA-EFE

Elon Musk este cunoscut în special datorită Tesla şi SpaceX, dar antreprenorul american mai conduce o companie aparte. Este vorba despre Neuralink, care se ocupă de proiecte cel puţin neobişnuite, cum ar tehnologia de interfaţă neuronală, adică implantarea de microcipuri în creierele oamenilor.

Elon Musk spune că urmăreşte să creeze o „simbioză” între creierul uman şi inteligenţa artificială. Neuralink este compania care se ocupă de proiecte în acest sens, lucrând în aceste zile la construirea unei interfeţe neuronale. Tehnologia ar putea ajuta la studierea şi tratarea bolilor neurologice, transmite Aleph News, care citează Business Insider.

În acest moment, Neuralink, o companie fondată în 2016, dezvoltă două echipamente. Unul dintre ele este un cip de dimensiunea unei monede care ar fi implantat în craniul unei persoane. Din cip, o serie de fire mici, fiecare de aproximativ 20 de ori mai subţiri decât un fir de păr uman, ar urma să se ducă în creierul pacientului.

Această tehnologie ar putea atât să înregistreze activitatea creierului, cât şi să o stimuleze. În plus, ar avea şi aplicaţii medicale potenţiale pe termen scurt, cum ar fi tratamentul bolii Parkinson.

Potrivit lui Elon Musk, Neuralink a fost creată pentru a dezvolta proiecte care să abordeze „riscul existenţial asociat cu superinteligenţa artificială”. „Nu vom putea fi mai deştepţi decât un supercomputer digital, aşa că, dacă nu îi poţi învinge, alătură-te lor”, şi-a justificat miliardarul american proiectele sale din cadrul Neuralink.

Anul trecut, Elon Musk a spus că oamenii vor „salva şi reda amintiri”, precum în serialul „Black Mirror”, sau vor convoca telepatic maşina.

Pe de altă parte, unii experţi s-au declarat sceptici în legătură cu spusele lui Musk, calificându-le drept „fanteziste”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Marcu Ilie
28.02.2021, 19:54:27

„Nu vom putea fi mai deştepţi decât un supercomputer digital" Asa-i Muska da' vezi sa elimini din program placerea bautului, adulterului, etc. Sa fim perfecti!

-9 (9 voturi)
Realist
28.02.2021, 20:01:47

Serios vorbind, e destul de departe ziua cand se va putea face ce spune Musk (e si mult marketing acolo), dar nu inseamna ca nu se va face in cele din urma ...

+7 (7 voturi)
Tomescu Tom
28.02.2021, 20:09:41

E plină lumea de " experți " ce s-au arătat sceptici față de toate proiectele de avangardă ale lui Musk .... El a ajuns cel mai bogat om din lume ... iar ei au rămas sceptici .. . Va fi bătaie pentru întâietate la cipare .. Aveți răbdare !

-11 (15 voturi)
Dan David
28.02.2021, 20:09:56

Un cip de dimensiunea unei monede? Jalnic. Am auzit ca Bill Gates are cipuri care se implanteaza cu seringa.

+6 (6 voturi)
cumnatu_lu_cumatru
28.02.2021, 20:11:31

tre de trimis muska pe martie. acolo ii e locul ))

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările