Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Record: „Soarele artificial” sud-coreean a menţinut o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius timp de 20 de secunde

16
28 Dec 2020 16:42:55
Autor: George-Andrei Cristescu
În miezul solar se înregistrează 15 milioane de grade Celsius FOTO Shutterstock
În miezul solar se înregistrează 15 milioane de grade Celsius FOTO Shutterstock

Un dispozitiv de fuziune amplasat la Centrul de Cercetare KSTAR din Coreea de Sud a reuşit să menţină plasma, timp de 20 de secunde, la peste 100 de milioane de grade Celsius, un record mondial, scrie The Science Time.

În 2019, acelaşi dispozitiv a reuşit să menţină o temperatură de 100 de milioane de grade pentru 8 secunde, potrivit sursei citate.
 
Programul de cercetare în cadrul căruia a fost stabilit recordul este unul comun, dezvoltat de Universitatea Naţională din Seul şi Universitatea Columbia din Statele Unite. Comparaţiv, miezul Soarelui atinge aproximativ 15 milioane de grade.
 
Pentru a recrea reacţiile de fuziune care au loc pe Soare, izotopii de hidrogen trebuie plasaţi într-un dispozitiv în care ionii şi electronii sunt separaţi, fiind necesar ca ionii să fie încălziţi şi menţinuţi la temperaturi ridicate.

„A fost o provocare destul de mare menţinerea unei stări stabile de plasmă în dispozitivul de fuziune pentru o lungă perioadă de timp la temperaturi atât de ridicate”, a declarat directorul Centrului de Cercetare KSTAR, Si-Woo Yoon.
 
Coreea de Sud vrea să dezvolte centrale electrice de fuziune pentru a acoperi necesarul de energie al ţării. Un reactor de fuziune funcţional va permite rezolvarea potenţială a nevoilor de energie ale planetei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Stefan din Nord
28.12.2020, 16:49:45

Nu cred La temperatura asta astronomica se topea reactorul ,ca untul pe fundul tigaii incinse .

-9 (11 voturi)
Radu Mircea
28.12.2020, 17:11:14

# Stefan din Nord E posibil Stefane (apropos , LA MULTI ANI !!!) Plasma nu atinge peretii reactorului circular , ci este mentinuta in centrul unui tor de un cimp magnetic . Realizarea este fantastica , poate copiii nostri sa foloseasca energia de fuziune . Mai e drum lung , dar se merita . Este complect curata , nu exista reziduri si este practic inepuizabila . Odata pusa la punct tehnologia orice alternativa pe combustibili fosili devine inutila ca opaitzul stramosilor nostri , nu prea indepartati .

+10 (12 voturi)
a4
28.12.2020, 18:19:27

Stefanica: se vaporizeaza instantaneu tot ce intra in contact cu plasma respectiva ...pana atinge tempelatula de ...............200°C...... ii cum scrie raducu..citeste mai si tu pe wiki nu fii "ucrainean" :)ca si Pathfinder:)

+1 (3 voturi)
Nicu Covaci
28.12.2020, 17:09:31

E un record in sine, caci si miezul unei stele decente e mai rece decat au reusit baietii astia. Felicitari inginerilor care au centrat capcana magnetica! Daca ceva era proiectat aiurea sau executat asisderea, capcana magnetica s-ar fi descentrat si acum am fi avut o tara fisurata si o multime de ingerasi coreeni...

0 (6 voturi)
mihai radu
28.12.2020, 18:38:52

Când se va reuși fuziunea nucleară,adică inversul exploziei nucleare,omenirea va face un salt tehnologic de o mie de ani,va fi începutul unei noi era,probabil în trei patru generații se va rezolva !

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările