Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Care sunt resursele necesare construirii unui oraş sustenabil pe Marte, conform lui Elon Musk: „20 de ani şi o mie de navete spaţiale“

6
11 Nov 2019 15:12:17
Autor: Andrei Brînduşescu

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a vorbit la sfârşitul săptămânii trecute despre posibilitatea realizării unui oraş sustenabil pe Planeta Roşie.

Într-o discuţie pe Twitter, Musk a precizat că viziunea pe termen lung a companiei sale este de a transforma oamenii într-o specie interplanetară. El a vorbit şi despre resursele necesare acestui ţel extrem de ambiţios.

Miliardarul a spus că este nevoie de o reducere substanţială a costurilor de lansare a navelor spaţiale, care ar trebui să ajungă la cota de 2 milioane de dolari. În plus, pentru construirea unui oraş sustenabil pe Planeta Roşie, compania sa ar trebui să lanseze 1000 de navete spaţiale, încărcate cu provizii, infrastructură şi echipaj, pe o perioadă de 20 de ani, deoarece alinierea planetelor permite ca zborurile spre Marte să fie realizate o dată la fiecare doi ani.

Şeful SpaceX a vorbit şi despre potenţialul pe termen scurt al navetei Starship, construită de compania sa, şi capacitatea pe care aceasta o va putea transporta pe orbită. Naveta are un design care este menit să maximizeze refolosirea sa, conform lui Musk. În mod ideal, ea va fi capabilă de trei zboruri pe zi, adică peste 1000 de zboruri pe an pentru o singură navetă Starship.

Evident însă, pentru a construi un oraş sustenabil pe Marte, trebuie să şi ajungem acolo. Musk a menţionat în trecut că misiuni de transport pentru astronauţi către Marte ar putea avea loc în 2024, însă şansele ca această predicţie să se îndeplinească au scăzut considerabil. De altfel, NASA îşi concentrează acum eforturile pentru o revenire pe suprafaţa Lunii în viitorul apropiat, iar SpaceX s-a oferit să ajute agenţia spaţială.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Vasile Naftuli
11.11.2019, 15:28:24

Deocamdată vise până când vom avea mijloace de transport adecvate ca viteză și capacitate de transport. Până atunci trebuie să continuăm să visăm și să experimentăn situații de viață pe Marte.

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
11.11.2019, 15:33:33

Cum vor asigura oxigenul orasenilor martieni ? Il vor cara cu naveta spatiala de aici din atmosfera noastra ?

+1 (1 vot)
ion radu
11.11.2019, 16:17:26

Mr. Musk foloseste Marte pentru a atrage fonduri pentru compania sa. Analizele sale sunt incomplete si induc in eroare miliardari senili si oameni simpli dar ignoranti. Problema cu Marte este ca planeta nu are un camp magnetic si de asemenea are o gravitatie de trei ori mai mica decat pe Pamant. Lipsa campului magnetic face ca viata la suprafata sa fie imposibila datorita radiatiilor letale de la Soare. A existat un proiect de creare a unui camp magnetic artificial dar calculele demonstreaza ca este nevoie de peste 1000 ani si resurse extrem de mari pentru realizarea sa. Costumele astronautilor nu reprezint o protective 100% si de aceea ei sunt tiniti in spatiu pe ISS doar atat timp cat sa primeasca limita minima de radiatii. Astronautii sunt doar niste cobia care accepta sa-si puna viata in pericol pentru bani si glorie. Problema gravitatiei este si mai serioasa. Pamantenii s-au nascut si adaptat la o gravitatie de 9.8 m/s^2. Zborurile in shuttle si stagiile pe ISS unde gravitatia scade doar cu 12% au aratat ca scaderea de gravitatie afecteaza cresterea si metabolismul uman si animal. La o gravitatie de 3 ori mai mica aceste efecte ar putea produce advarati monstri. E usor sa vorbesti despe sustenabilitate din fotoliul comfortabil din fata televizorului. In realitate proiectul este practic mort din fasa. Mai bine omenirea s-ar preocupa de a prelungi agonia Pamantului, de a face sustenabila viata pe pamant cand omenirea va depasi 20 miliarde. Aceasta inseamna in primul rand educatie. Si apoi, nimic nu este vesnic. Systemul nostrum solar va dispare oricum in 5 miliarde de ani. Este posibil probabilistic ca civilizatia sa dispara in urmatorii 100 de ani in rma unei ciocniri cu un asteroid. Da, Da acest lucru nu eate exclus de loc. Campul magnetic all planetei poate reversa in orice moment ceace va distruge civilizatia noastra. Aceste lucruri nu sunt balivernele lui Mr. Musk. Sunt date stiintifice, sunt legi ale naturii. Aceste fenomene naturale ar putea reprezenta calaea de regenerare a planetei pentru prelungirea vietii in aceasta zona a /Universului deoarece viata va reapare dupa 2 miliarde de ani dupa cataclysm. Legile naturii fac jocul aici. O lege descoperita de Einstein ne-a legat de palneta pe vesnicie. Ne incalzim si visam cu Star Treck. In concluzie, sa incercam sa fim mai buni, sa ne ajutam intre noi, sa punem capat razboaielor, sa invatam sa ducem o existent mai simpla. si mai sanatoasa.

+2 (2 voturi)
Markus Roman
11.11.2019, 22:50:42

Aiureli!

costea petre
11.11.2019, 23:56:06

Bazaconii.

Vezi toate comentariile (6)