Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Reuşită pentru Chandrayaan-2. Sonda indiană a fost plasată cu succes pe o orbită lunară

1
20 Aug 2019 14:56:07
Autor: News.ro
FOTO via IndiaToday
FOTO via IndiaToday

Sonda indiană Chandrayaan-2 a fost plasată marţi pe o orbită lunară, după ce a realizat cu succes una dintre manevrele cele mai delicate ale misiunii sale istorice către Lună, relatează AFP.

La patru săptămâni de la lansarea acesteia, de la poligonul Sriharikota, în sud-estul Indiei, sonda a reuşit, aşa cum s-a prevăzut, să se plaseze pe o orbită lunară, a anunţat într-un comunicat Organizaţia de Cercetare Spaţială indiană (Isro).

Plasarea ”a fost efectuată cu succes astăzi (marţi) la ora (locală) 9.02 (6.32, ora României), aşa cum s-a prevăzut, cu ajutorul sistemului de propulsie de la bord”, a precizat agenţia spaţială.

Expediţia neobişnuită a fost lansată la 22 iulie şi are ca scop să plaseze, la orizontul lui 7 septembrie, un modul lunar şi un robot mobil în apropiere de polul sud al Lunii şi plasarea unei sonde pe orbita lunară.

În cazul în care misiunea se încheie cu succes, India ar urma să devină a patra ţară care reuşeşte să depună un aparat pe solul selenar, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China.

Sonda spaţială, propulsată cu ajutorul forţei de gravitaţie

Lansatorul nu era suficient de puternic pentru a atinge direct Luna, iar misiunea s-a propulsat cu ajutorul forţei de gravitaţie. Chandrayaan-2 (”Carul lunar” în hindi) s-a învârtit în jurul Terrei timp de mai multe săptămâni, ridicându-se treptat pe orbită, pentru a atinge orbita lunară.

Operaţiunea de marţi a fost deosebit de periculoasă, pentru că sonda se apropia de orbita lunară cu viteză prea mare. Exista riscul ca ea să iasă de pe orbită şi să se piardă în spaţiu. Însă, dacă nu ar fi avut suficientă viteză, ea risca să fie atrasă de gravitaţia astrului şi să se prăbuşească pe el.

Robotul intitulat ”Pragyaan” (”Înţelepciune” în sanscrită) urmează să-şi îndeplinească misiunea în decursul unei zile lunare, care achivalează cu 14 ore pământene. El va studia rocile şi solul suprafeţei lunare.

Luna a fost relativ abandonată de om după programul american Apollo, în anii '70. Marile agenţii spaţiale au preferat să se dedice studiului şi explorării sistemului solar.

Isro intenţionează ca, până în 2022, să trimită un echipaj de trei astronauţi în spaţiu în primul său zbor cu echipaj uman la bord. Oamenii de ştiinţă indieni lucrează, de asemenea, la elaborarea propriei staţii spaţiale, aşteptată în deceniul viitor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dream Pervertor
21.08.2019, 07:21:24

Comentariu considerat abuziv.