Ştiinţă

articolul anterior articolul urmator

Reuters: SUA şi UE vor să elimine o parte din emisiile globale de gaz metan. Planul ar limita schimbările climatice

2
15 Sep 2021 08:54:28
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

SUA şi UE au convenit să reducă o treime din emisiile de gaz metan care contribuie la încălzirea planetei, până la sfârşitul acestui deceniu. Cele două puteri pun presiuni şi pe alte mari economii de la nivel mondial să li se alăture, potrivit unor documente citate de Reuters.

Pactul Statelor Unite şi Uniunii Europene vine în contextul în care Washington-ul şi Bruxelles-ul vor să convingă şi alte mari economii înaintea unui summit de la Glasgow în care vor fi abordate schimbările climatice în noiembrie, cu un potenţial impact semnificativ asupra industriilor de Energie, Agricultură şi Deşeuri, responsabile de marea parte a emisiilor de metan.

Metanul este un gaz cu efect de seră şi reprezintă a doua cauză, după dioxidul de carbon, pentru schimbările climatice. Guvernele caută întens soluţii pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, un obiectiv al acordului climatic de la Paris.

Săptămâna aceasta, SUA şi UE vor face o promisiune comună privind reducerea emisiilor de metan cauzate de om cu cel puţin 30% până în 2030, în comparaţie cu nivelurile din 2020, potrivit unui proiect de document al Angajamentului Global pentru Metan, văzut de Reuters.

Documentul scrie că metanul are o „durată scurtă de viaţă” în atmosferă şi că „uarea de acţiune acum poate reduce rapid rata încălzirii globale”.

Un document separat listează ţările pe care SUA şi UE vor să le includă în angajament. Aceştia au inclus state care emit cantităţi importante de metan, precum China, Rusia, India, Brazilia şi Arabia Saudită, precum şi Norvegia, Qatar, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Africa de Sud.

Care sunt soluţiile

Metanul are un efect de seră mai mare decât CO2 însă se descompune mai repede în atmosferă. Astfel că „reducerile puternice, rapide şi susţinute” în emisiile de metan, pe lângă diminuarea dioxidului de carbon poate avea un impact climatic mai rapid, fapt subliniat de un raport al Paneluluo Interguvernamental pe Schimbările Climatice, publicat luna trecută.

Experţii susţin că sectorul combustibililor fosili are cel mai mare potenţial de a tăia din emisiile de metan prin rapararea gazoductelor, aceste soluţii fiind adesea disponibile la un cost scăzut.

În acest an, atât SUA cât şi UE vor propune fiecare propria legislaţie pentru a reduce emisiile de metan. Angajamentul SUA-UE ar include şi sursele importante de emisii de gaz metan, inclusiv infrastructura deficitară din exploatarea de ţiţei şi gaze, minele de cărbune şi gropile de gunoi, conform proiectului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ion carutasul
15.09.2021, 09:00:17

Emisiile astea de incalzire globala sunt date 40% de SUA ,40% China ce nu va renunta la nimic industrial ce polueaza ,iar UE ocupa 5% ,Restul nu conteaza ,

teo mike
15.09.2021, 16:33:48

Cine sunt acesti experti in mediu? Daca un guvern socialisto-marxist plateste niste oameni de stiinta care imprastie in reviste si media ceea ce doresc guvernantii sa auda, atunci fiti convinsi ca oamenii pot fi manipulati foarte bine. Articolele stiintifice si studiile despre mediu si clima prezentate cu dovezi clare vor fi mereu blocate si puse in umbra de catre ceilalti. Agrsivitatea celor care sustin propaganda climatica este uluitoar, iar "militantii pentru mediu" platiti tot de aceelasi guverne, devin de-a dreptul isterici atunci cand este vorba sa aduca argumente. Ziele astea vedem impactul economic si social pe care il au aceste politici agresive de mediu asupra societatilor. Cresterea pretului la energie va continua indiferent daca exsta sau nu solutii pentru inlocuirea combustibililor fosili, care oricum ar fi fost inlocuiti, insa dupa analize de impact serioase, impreuna cu specialisti neutri neplatiti de politicieni si impreuna cu societatea civila.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările