Roboţi vs. Noi. Şi ce putem învăţa de la şahişti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ExtremeTech
Foto: ExtremeTech

„Roboţii ne vor lua locurile de muncă“. „Progresele făcute în inteligenţă artificială ne vor afecta locurile de muncă, iar oamenii vor intra masiv în şomaj“. „Nici măcar nu ştim ce tip de joburi vor fi în viitor“.

Sunt doar câteva din temerile mai mult sau mai puţin justificate care apar prin ziare, pe bloguri, pe site-urile de experţi. Mai mult, 17% dintre tineri cred că o parte sau chiar toate joburile le vor fi luate de roboţi, conform unui sondaj global realizat anul acesta de Deloitt. Temerile sunt mai mult sau mai puţin justificate. Da, revoluţia industrială este o realitate. Şi, da, această revoluţie ne va afecta pe toţi.

În ultimul timp, sunt tot mai multe articole, dezbateri în jurul subiectului, deşi (r)evoluţia maşinilor inteligente nu a început de azi, de ieri, ci este aici de multă vreme. Primul mare „loser” al progresului tehnologic a fost lumea şahului. În 1997, campionul mondial de şah de atunci, Garry Kasparov, pierde în faţa unui calculator pe nume Deep Blue. Ştirea a făcut înconjurul lumii ca un triumf al maşinilor asupra omului. Dacă până în acel moment, lumea şahului bătea orice computer, acum situaţia a fost răsturnată. Maşinile au devenit mai performante decât şahiştii profesionişti. A însemnat acest progres tehnologic moartea şahului? Nici vorbă. Au înlocuit maşinile jucătorii? Nu.

Dacă în 1997, era şocant că un calculator să bată campionul mondial la şah, în 2018, nici nu se mai pune problema ca actualul campion mondial, Magnus Carlsen, să joace cu un calculator - se ştie dinainte că va pierde. Nici un calculator, însă, nu a devenit campion mondial, nu se ţin competiţii între calculatoare.

Cum rămâne cu antrenorii de şah? Dacă maşinile sunt mai inteligente, jucătorii s-ar putea antrena cu ele. Antrenorii, totuşi, nu au dispărut. Pe lângă pregătirea tehnică, este nevoie şi de pregătire psihologică, şi de managementul jucătorilor - ce contracte semnează, la ce competiţii şi pentru ce echipă joacă ş.a.m.d. Ca în orice sport. Aceste atribuţii nu pot fi preluate de maşini.

Şahul, aşadar, şi-a continuat drumul. E adevărat, un pic altfel. Ceea ce a transformat şahul a fost faptul că jucătorii au început să se folosească de maşini, la antrenamente, la analiza partidelor etc. Între timp, au apărut tot mai multe softuri, baze de date şi aplicaţii specifice, care sunt tot mai ieftine dacă chiar nu gratuite. În ziua de azi, orice şahist profesionist foloseşte softuri pentru antrenamente şi pentru analiza partidelor.

Ce putem învaţă de la primul „loser” al revoluţiei tehnologice? Că, invitabil, maşinile vor depăşi omul ca performanţă în anumite domenii. Şahiştii, însă, au învăţat măcar să se folosească de maşini, să conlucreze cu ele, iar şahul/ şahiştii nu au dispărut.

În ultima vreme, progresele sunt atât de mari şi de rapide încât vor transforma joburile aşa cum le ştim noi. Se caută pe piaţă tot mai mult experţi în inteligenţă artificială, machine-learning, analişti de date. Maşinile devin mai bune atunci când este vorba de sarcini repetitive, activităţi care implică calcule pe date enorme. Sau munci care oricum nu ne plac :) În alte industrii, în special cele creative sau acolo unde este nevoie de interacţiune umană, maşinile nu vor putea înlocui oamenii.

Deci, ce se va întâmplă cu joburile?

Întreg articolul, pe Savantgarde.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite