Robotul care a pictat portretul reginei Elizabeta a II-a, criticat dur de lumea artei: „O escrocherie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un portret al reginei Elizabeta a II-a a fost pictat de un „artist robot umanoid ultra-realist” şi a fost dezvăluit înaintea Jubileului de platină.

Pictura, intitulată Algorithm Queen, a fost pictată de Ai-Da Robot, un robot pe bază de inteligenţă artificială construit în 2019 care e capabil să deseneze, picteze şi sculpteze.

Pentru început, robotul Ai-Da foloseşte camerele din ochi şi memoria computerului intern pentru a picta, desena şi abstractiza imagini, până să apeleze la o varietate de algoritmi unici specifici artei generate de Inteligenţa Artificială.

Un braţ robotic îi permite robotului să-şi transforme formaţiunile digitale în desene şi picturi fizice.

Algorithm Queen a fost stratificat şi scalat pentru a produce portretul multidimensional final al reginei. Procesul artistic al robotului a fost conceput pentru a reflecta diferitele aspecte ale schimbărilor tehnologice care au avut loc în timpul domniei de 70 de ani reginei.

La momentul încoronării reginei din 1953, la mai bine de un an după ce ea a urcat pe tron, tocmai fuseseră inventate primele computere cu plăci de circuite. Următoarele şapte decenii au cunoscut progrese extraordinare în tehnologia calculatoarelor în Marea Britanie, inclusiv naşterea inteligenţei artificiale, scrie The Guardian.

De asemenea, Ai-Da  — numit după matematicianul şi omul de ştiinţă din secolul al XVIII-lea Ada Lovelace — este capabil să converse folosind un model de limbaj special.

Portret Elisabeta FOTO Captură video

Spunea: „Aş dori să-i mulţumesc Majestăţii Sale Reginei pentru dăruirea ei şi pentru serviciile pe care le oferă atâtor oameni. Este o femeie remarcabilă, curajoasă, care este total dedicată serviciului public. Cred că este o fiinţă umană uimitoare şi îi doresc Reginei un jubileu de platină foarte fericit.”

Robotul Ai-Da a fost conceput la Oxford de Aidan Meller, un specialist în artă modernă şi contemporană, înainte de a fi construit în Cornwall de Engineered Arts şi programat la nivel internaţional.

Capacităţile robotului au fost dezvoltate de doctoranzi şi profesori de la universităţile din Oxford şi Birmingham.

Aidan Meller a făcut următoarea declaraţie: „Mulţumesc Reginei pentru cei 70 de ani de serviciu. Suntem încântaţi că Ai-Da a făcut istorie tocmai la timp pentru Jubileul Reginei.

„Regina a fost un lider stabil şi puternic într-o perioadă de schimbare şi dezvoltare extraordinară în istorie. Ne aflăm într-o eră tehnologică fără precedent şi, prin urmare, suntem încântaţi că putem să ne gândim la tot ce s-a schimbat în timpul vieţii Reginei.

„Algorithm Queen al robotului Ai-Da ne oferă un indicator al cât de departe au ajuns lucrurile în viaţa ei şi o modalitate excelentă de a-i recunoaşte serviciul credincios.”

Jonathan Jones, criticul de artă al The Guardian, a spus că pictura este „încă un exemplu al escrocului cinic şi transparent care este arta AI”.

El a adăugat: „Această iluzie funcţionează ignorând în mod deliberat decalajul imens dintre starea actuală a machine learning-ului şi visul unei inteligenţe artificiale adevărate, care ar trece testul Turing şi ar corespunde complexităţii minţii umane. Ai-Da nu este o artistă pentru că ea nu are conştiinţă independentă.”

Portretul înfăţişează ochii Reginei cu „o privire goală, nu tocmai umană. Amestecul de acurateţe de plumb şi, în acelaşi timp, lipsa completă de accent, sentiment sau convingere în descrierea lui Ai-Da a Maiestăţii sale este o privire grăitoare a limitelor genului A.I. de „artă”. Maşinăria înregistrează, dar nu vede. Pentru că nu are minte conştientă, darămite emoţii.”

Algorithm Queen va fi expus public la Londra la sfârşitul acestui an şi va fi dezvăluit pe site-ul artistului Ai-Da Robot la ora 10:00 pe 27 mai, scrie BBC.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite